Магията на настолните игри

Те сплотяват семейства и приятели. Те развиват уменията ни в различни насоки. Те са новата мания, но в добрия смисъл на думата

"Каркасон”, "катан”, "диксит” – напоследък все по-често започнахме да чуваме от приятели и познати подобни думички, които ни звучаха като извадени от книга с магии. Поинтересувахме се и установихме, че всъщност става въпрос за настолни игри. Наричани още с прекрасните определения "семейни” и "социални" игри.

Оказва се следното: в последните години този вид забавления са започнали отново да набират скорост, да се превръщат в мода и мания (в хубавия смисъл на думите). А световете на новите игри се простират далеч отвъд кварталите на отдавна познатото ни "Монополи”. Те са толкова разнообразни, красиво илюстрирани и увлекателно измислени, че успяват да впечатлят дори разглезеното от компютрите поколение.

Тези тенденции могат само да ни радват. Защото още веднъж виждаме как децата и младите хора играят заедно, взирайки се в лицата на останалите, вместо в студения екран, който разваля очите и социалния им живот. Събират се около маса, без тя да е задължително отрупана с алкохол и без няколко часа по-късно да се намират върху или под нея.

В желанието си да научим повече, се срещнахме с вдъхновения собственик на новооткрито Магазинче за настолни игри, пъзели и приказни фигурки. Опиянени от вълшебната обстановка на едно такова място, поиграхме на някои от игрите и бързо се почувствахме запалени по идеята. Ето как я описва самият основател на магазинчето:

"По начина, по който играе един човек, можеш да разбереш много за характера му. А от начина, по който губи, разбираш всичко! Настолните игри са отражение на истинския живот. Те са като паралелна реалност, в която показваме наяве една скрита романтична страна на нашата същност."


Тъй като настолните игри ни се сториха чудесна идея за подарък, попитахме и кои от тях са подходящи за различните възрастови групи. Разбрахме, че заглавията "Rapido”, "Villa Paletti” и "Monopoly Junior” са достатъчно лесни и същевременно развиват мисленето на 4 до 6-годишните деца. За малчуганите от 7 до 13 пък се препоръчват "Dixit”, "Mondo”, "Niagara”. Разбира се, долната възрастова граница за всяко подобно приключение може да се свали поне с година, ако родителите отделят специално внимание, за да обяснят правилата и пренебрегнат по-сложните от тях.

Останалите многобройни предложения, които видяхме в магазинчето, могат да доставят удоволствие на всички – от 9 до 99 години. Показали сме ги в днешната ни игрална галерия. А тук ще разкажем малко повече за 6-те най-популярни заглавия, които винаги поддържат на 6 интереса и настроението на играчите. Повечето от тях са изцяло преведени на български език, а останалите си имат необходимите разбираеми упътвания.

Магията на настолните игри
"Каркасон"
Името на играта идва от крепостен град в Южна Франция, чиито стени са най-дългите в цяла Европа и представляват приказна смесица от кули, наблюдателници, подвижни мостове. 13 века след построяването на града, настолният му вариант започва своя победоносен поход по целия свят, преведен е на много езици и до момента се продадени над 6 милиона копия. През 2001 година "Каркасон" е обявен в Германия за "Игра на годината" от най-строгото жури в света на настолните приключения - признание, равняващо се на Оскар в киното. 

Участниците сами подреждат като пъзел картата, върху която ще играят. За целта използват плочки, красиво изрисувани с пътища, крепости, манастири и поляни. Разполагат с рицари, разбойници, монаси и селяни, чрез които се стремят да разширят максимално сферата си на влияние.    

"Игра на тронове" 
След като цял свят полудя по фентъзи книгите и едноименния сериал, не ни учудва, че прословутата "Игра на тронове" е превърната и в настолна. Участниците потъват опиянени в нея за по няколко часа, така че не се наемаме да описваме тук правилата. Ще разкрием само, че всеки започва да играе с една от познатите от книгите и сериала фамилии, като се бие с останалите за власт.

Магията на настолните игриДиксит"Когато играеш "Игра на тронове", или печелиш, или загиваш" - казва героинята Церсей Ланистър. Но най-хубавото е, че настолното приключение включва карти с всички любими на феновете персонажи, а сценарият на играта следва доста точно този от първи и втори сезон на сериала. 

"Диксит"  
Играли ли сте на "Асоциации" в училище? Е, тук става въпрос за нещо подобно, само че в много по-усъвършенстван и интересен вариант. Участниците в "Диксит" разполагат с прелестни сюрреалистично илюстрирани карти, които са богати на разнообразни детайли и позволяват във всяка една да се открият различни асоциации. Но дали вашият начин на мислене ще съвпадне с този на останалите? Точно това ѝ е хубавото на тази игра - хем е гениално проста, хем всеки път е коренно различна от предходния, в зависимост от компанията, с която сте се събрали.

"Диксит" може да заинтригува и да се усвои както от малките деца, така и от възрастните, които твърдят, че не играят игри.

"Заселниците на Катан" 
Може би това е най-популярната настолна игра, след "Каркасон". В Германия тя е призната за игра на годината още през 1995 година, а според почитателите ѝ заслужава дори приза за игра на века. Все повече хора се оказват запалени по часовете, прекарани с "Катан". Това приключение комбинира по изключително завладяващ начин нуждата от интелигентна тактика, много късмет и усет във воденето на преговори.

Магията на настолните игриDiscworld
"Discworld: Ankh-Morpork" 
Всеки, който е поне малко запознат с творчеството на Тери Пратчет, може да си представи за какво става въпрос. Добре дошли в настолния вариант на Света на диска и прословутия град-държава Анкх-Морпорк! Както в книгите, така и в играта, там е пълно с изненади, убийства, всевъзможни конфликти и алчност. Възползвайки се от всичко това, всеки участник се стреми да изпълни тайната мисия, която си е изтеглил в началото на вълнуващото приключение.

Магията на настолните игри"Селище" 
Това заглавие пък бе провъзгласено за най-добра игра на миналата година. В нея по особено интересен начин е разгледан проблема за живота и смъртта - всеки играч разполага с "човечета" от различни поколения и трябва внимателно да реши в коя сфера да резлизира и в кой момент да "погребе" всяко едно от тях. Те могат да пътешестват по широкия свят, да се издигат в кметския съвет, да се отдадат на духовно поприще, но в края на играта най-голямо значение има дали са изживели достойно пътя си. 

Надяваме се, че сме успели да ви заинтригуваме с този материал. И че сме били полезни, ако имате желание самите вие да започнете да играете със семейството и приятелите си, или да зарадвате с подходящ подарък някой почитател на настолните изживявания. В такъв случай трябва да имате предвид и следното: някои от най-известните игри имат различни интересни разширения (за повече участници, или с променен сценарий), които също си заслужават.

На различни места из страната вече се създават клубове, които ви предлагат да играете любимите си игри на място. Две от най-известните такива места в София са "Каркасон" и "Клуб за настолни игри 73".

А за да се присъедините към клуба от последователи на Jenite.bg и да продължаваме да ви информираме какво се случва наоколо, присъединете се - това е нашата страница във Facebook!

18 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 28.01.2013|16:26
Все се каня да си купя някоя, ама казвам ви, днес след работа ще отида да потърся.
13
Не е посочен 28.01.2013|13:12
супер яки саааа
12
Не е посочен 28.01.2013|11:38
ни ма свърта толкова време на едно място!
11
Не е посочен 28.01.2013|11:33
Хубави идеи и игри които да забавляват и малки и големи.
10
Не е посочен 28.01.2013|11:26
Сега поне има такова разнообразие от настолни игри - за всички възрасти и вкусове, вярно цифра са си, ама пък децата толкова им се радват. Моят племенник непрекъснато ме кара да играя с него на дна такава игра...
9
Не е посочен 28.01.2013|10:46
Не мога да си се представя, как седя сто часа да правя нещо такова!
8
Не е посочен 28.01.2013|10:42
Игра на тронове не съм знаел, че я има като настолна игра. Знам, че го има на книги. Да не говорим за сериала, който го гледам и чакам да излезе новия сезон.
7
Не е посочен 28.01.2013|08:41
Вкъщи още пазя моите игри от детството, на които сега играят децата ми и особено през уикенда и по празниците, често играем на разни стратегии, монополи, тони бизнесмен...
6
Не е посочен 25.01.2013|20:36
Да ,наистина са си доста забавни тези игри .
5
Не е посочен 25.01.2013|18:50
Настолните игри са голяма работа и също как то видео игрите могат да бъдат толкова интересни че да ни накара да се вманиачим по тях
4
Не е посочен 25.01.2013|18:41
аз харесвам много една игра, която не сте споменали - "Цитадели". тя също е настолна и е мног зарибяваща.
3
Не е посочен 25.01.2013|18:08
Все хубави и забавни игри.
2
Не е посочен 25.01.2013|17:43
Грабнаха ми интереса, особено дискрит. Мисля си повече да се поинтересувам, наистина понякога е приятно да излезем от виртуалния свят и да прекарааме повече време със семейството си, а азащо не с една такава игра,
1
Не е посочен 25.01.2013|17:31
Не се сърди човечето не си го давам за нищо на света...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay