Децата и безалкохолната агресия

Малчуганите, които прекаляват с кофеина и захарта, проявяват поведенчески проблеми по-често

Децата и безалкохолната агресия

Децата не трябва да пият алкохол - това е ясно. Но означава ли, че безалкохолните им се отразяват добре.

На въпроса ни отговарят колегите от Kulinar.bg, които са си направили труда да потърсят актуални научни изследвания по темата. И са установили, че содата оказва влияние върху поведението на децата. В негативен аспект.

Цитираното проучване се е състояло в наблюдение върху почти 3000 американски деца. Оказало се, че 43% от родителите дават на хлапетата си безалкохолно поне веднъж на ден. 4% пък признават, че го правят по няколко пъти дневно.

Преглеждайки "досиетата" на 5-годишните малчугани, екипът учени установил връзка между честотата на консумиране на сода и проявата на поведенчески проблеми.

Подобни изследвания са извършвани и с тийнейджъри, като резултатите са идентични, добавя Шакира Сулия от университета в Колумбия.

Учените твърдят, че децата, които пият безалкохолно 4 или повече пъти на ден, много по-често извършват вандалски дейности, като чупене на чужди предмети, предизвикване на бой или безпричинно атакуване на други деца.

Честата употреба на газираните напитки е тясно свързана с повишена агресия. Разбира се, други фактори, като безконтролно гледане на телевизия, консумация на захарни изделия и нестабилна семейна среда, също са от значение. Но за голяма изненада, безалкохолното е посочено като водещ причинител на детска агресия.

За съжаление, учените нямат информация за това какви точно безалкохолни са давани на изследваната група деца (например диетични или стандартни). При всички положения, наличието на големи количества захар и кофеин са в основата на проблема.

Кофеинът се свързва с импулсивност у деца и подрастващи, но за захарта мненията са смесени, добавя Сулия. Според проф. Катрин Грей-Доналд от университета МакГил в Монреал, трябва да се погледне цялостното меню на децата и общия прием на захар. Обикновено, колкото повече захар консумира хлапето, толкова по-малко полезни вещества приема.

Резултатите на това изследване са публикувани във Вестника на педиатрите.

Още интересни статии в Kulinar.bg:

Храни за силна имунна система

Безкофеиново кафе? Почти

Щастливо влюбени = Дебели?

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 20.08.2013|17:16
И вкъщи сме така, спрели сме тяхната употреба.
4
Не е посочен 19.08.2013|14:54
Газираните напитки отдавна са забранени в къщи.
3
Не е посочен 19.08.2013|12:00
Трябва да сме предпазливи, когато даваме на детето напитки, съдържащи кофеин.
2
Не е посочен 19.08.2013|11:23
така е . а детето на снимката е голям сладур
1
Не е посочен 19.08.2013|11:12
трябва много да се внимава какво се дава на едно дете , често родителите не обръщат внимание на тези неща и после се чудят детето защо е станало толкова буйно . никакви коли и подобни напитки
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay