15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

За да подобрите здравето си

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Когато тялото се намира в промеждутъка между 20 и 30 години, метаболизмът все още работи добре и успява да се справи бързо с процесите на разграждане и синтез, които протичат в него. Не трябва да забравяме обаче, че с напредване на възрастта той става все по-бавен.

Затова трябва да подготвим тялото си за момента, в който метаболизмът няма да работи толкова бързо, колкото на 20-годишна възраст. За целта е нужно да предприемем някои мерки, които ще ни помогнат да предотвратим проблемите с ниското и високото кръвно, както и с високата или ниска кръвна захар например.

Експертите смятат, че 40-годишната възраст е периодът, в който трябва да променим ежедневните си навици. Начинът на живот до този момент може да оказже сериозно влияние върху здравословното състояние след него. Затова вижте кои са най-честите и нездравословни навици, от които трябва да се отървете.

1. Пристрастеността към технологиите
Не едно проучване доказва, че електронните устройства влияят негативно върху здравето. Наскоро изследователи от Brigham & Women's Hospital в Бостън доказаха, че светлината, която се излъчва от таблетите, мобилните телефони, електронните четци и други устройства нарушава естествения циркаден ритъм (режимът на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието) на тялото, като влияе отрицателно върху качеството на съня.

2. Недостатъчно време за сън

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Човешкото тяло и мозъкът също имат нужда от презареждане. За хората от 18 до 64 години е препоръчително да спят между 7 и 9 часа на нощ. Ако не си осигурявате необходимото време за почивка, повишавате риска от хипертония и затлъстяване, а също така рискувате да изпаднете в състояние на депресия.

3. Пропускането на чистене на зъбите с конец
Употребата на конец премахва плаката, която се натрупва по зъбите и венците. Тя, от своя страна, може да доведе до заболявания на венците, които се появяват най-често между 30 и 40-годишна възраст, а и често са предвестник за сърдечни проблеми.

4. Нередовното хранене
Пропускането на което и да е основно хранене за деня, води по-скоро до наваксване с по-голяма порция при следващото ядене, отколкото до мечтаното отслабване. С течение на времето нередовното хранене може да навреди на метаболизма и да доведе до диабет тип 2. Данните сочат, че почти ⅔ от възрастните, които страдат от диабет, са били диагностицирани между 40 и 64-годишна възраст.

5. Пренебрегване на симптомите
Добре е, когато изпитвате някакъв вид болка или неразположение, да обърнете внимание на симптомите, защото те могат да подсказват за наличието на здравословен проблем. Колкото по-рано бъде открит той, толкова по-лесно ще бъде неговото лечение. Така че, колкото и незначителна да си мислите, че е болката, която изпитвате в главата или корема от няколко дни насам, няма да навреди, ако споделите за нея на лекаря си.

6. Тютюнопушенето

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Неведнъж сме говорили за проблемите, до които могат да доведат цигарите - сърдечни болести, рак на белия дроб, мозъчен инсулт и така нататък… Ако откажете пушенето, преди да навършите 40, намалявате с 90% риска от преждевременна смърт заради болести, причинени от цигарите. Оставянето на вредния навик в периода 40-50-годишна възраст, снижава опасността с ⅔.

7. Прекалената консумация на натрий

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Натрият пречи на всяка една диета, дори да не солим изобщо ястията си. Той се съдържа в хляба, в преработените меса, в сиренето, в различни подправки и в още много други продукти. Така много често хората приемат повече натрий, отколкото тялото им се нуждае.

Препоръчителната дневна доза натрий е половин чаена лъжица! Прекалената консумация може да доведе до хипертония - една от основните причини за сърдечен удар и инсулт. Затова обръщайте специално внимание на съдържанието върху опаковката на продуктите и се придържайте до прием на не повече от 2300 мг на ден. Ако имате високо кръвно - 1500 мг.

8. Дехидратация

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Водата подхранва всяка клетка и орган в човешкото тяло, включително кожата. Хидратацията на тялото е много важна, защото с възрастта много хора губят усещането си за жажда. Затова не залагайте само на сокове, чай и супи, а приемайте и вода в чист вид - минимум 6-8 чаши всеки ден или 1.5 литра.

9. Избягването на млечни продукти
Според учените приемът на калций през 20-те и 30-те години от живота е изключително важен за здравето на костите. Най-доброто състояние на костната маса се постига около 30-годишна възраст и чак след това то започва да се влошава. Така че е добре да консумирате минимум 1000 мг калций дневно чрез храни, богати на този елемент, както и чрез хранителни добавки.

10. Лъжите пред доктора
Лекарите са нясно, че пациентите доста често скриват истината. Според проучване по темата 77% от професионалистите в областта, взели участие в изследването, заявяват, че поне един на всеки четирима пациенти скрива някоя подробност или направо лъже за здравословното си състояние. С възрастта проблемите със здравето нарастват, което означава, че дори и една лъжа да ви се струва незначителна, тя съвсем може да не бъде такава!

11. Надостатъчно спорт

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Добре изграденият спортен режим, включваш и силови тренировки, е много важен за доброто здравословно състояние. Упражненията с тежести заздравяват мускулите и костите и ускоряват метаболизма. Приблизително половината от жените на 50 или повече години имат или са имали фрактури на гръбнака, китката или бедрата и точно силовите упражнения могат да предотвратят риска от проблеми с костите.

12. Пиене на сладки и газирани напитки
Както е известно, те добавят не един килограм към теглото. Дори така наречените "диетични” заместители на газираните напитки са свързвани с повишаване на теглото и диабет. Проучванията показват, че жените, които пият газирани напитки, без значение диетични или не, имат по-ниска костна минерална плътност.

13. Прекалена концумация на преработени храни
Захарта, мазнините и натрият, които се съдържат в тях, с годините рефлектират не само върху талията, но и върху здравето. Затова вместо чипсове и полуфабрики, залагайте на зърнени храни и постно месо.

14. Консумация на алкохол
Наясно сме, че големите количества алкохол са особено вредни за здравето. С напредване на възрастта това важи с още по-голяма сила. Затова е добре да си позволявате не повече от една чаша лек алкохол на ден.

15. Пренебрегване на профилактичните прегледи

15 нездравословни навика, от които трябва се отървете, преди да навършите 40

Тази практика не е добра през нито един период от живота. Но, ако след навършване на 30-одишна възраст не започнете да следите нивото на холестерол, увеличавате риска от сърдечни болести през 40-те и 50-те. Всеки един профилактичен преглед може да доведе до навременното откриване на проблем, който протича незабелязано в организма.

За още съвети на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay