Тя мотивира човек да тренира

Инес кара трениращите си да изпълняват движения със собственото си тегло или с външно съпротивление по начин, който има максимален пренос в ежедневието и спорта

Тя мотивира човек да тренира

Колегите от Fitwell.bg са неизчерпаем източник на вдъхновение за нас. Постоянно ни разкриват полезни здравословни трикове и ни срещат със страхотни личности от света на спорта. Днес ще ни запознаят с Инес Субашка - една дама, която определено има какво да ни разкаже относно физическото натоварване.

Преди да се запозная с Инес никой не ми беше благодарил, че се опитвам да му отнема от малкото свободно време, за да му задавам въпроси. Това ми харесва. Още повече ми харесва, че за единия час, в който разговаряме, установявам колко точно е подбрано името на блога й. Тя се вдъхновява от това да прави себе си и хората около себе си здрави, силни и въобще – готини.

Инес Субашка е силово-кондиционен треньор. По-простото и дълго обяснение на нейната работа би звучало горе-долу така: Инес кара трениращите си да изпълняват движения със собственото си тегло или с външно съпротивление по начин, който има максимален пренос в ежедневието и спорта.

Хората, които отиват при нея, не се различават особено от мен и теб – всички те искат да изглеждат по-добре, да се чувстват по-добре, да са в по-добра физическа форма. Работят в седнало положение, обездвижени са, страдат от някои мускулни дисбаланси. Наболява ги рамото, коляното, кръстът или и трите едновременно. Всичко това може да бъде поправено, ако има човек, който да ти покаже кои части от тялото ти имат нужда от повече сила и как да им осигуриш тази сила. В случая този човек е Ина.

Тези, които й се доверяват, откриват не само удоволствието да изглеждаш и да се чувстваш отлично в кожата си, но и да можеш разни "запазени" за елитните спортисти неща като стойка на ръце, набирания, клекове на един крак и др. И това не е продукт на някакви нечовешки усилия и тренировки, а на целенасочена и правилна работа в рамките на 45 минути 3-4 пъти в седмицата.

Универсални ли са тренировките от този тип?
Според мен тези тренировки са за абсолютно всеки, но зависи как се подхожда към тях. Ако си сам, е много вероятно да страдаш от липса на мотивация. В такъв случай е най-добре да се обърнеш към човек, който има подход. Проблемът не е с начина на трениране, а с начина на мислене.

Ролята на треньора да мотивира ли е или да тренира?

Треньорът трябва да даде методиката, да насочи човека, но от друга страна трябва да му разкрие това, което не вижда у себе си. Да му покаже, че има физическите възможности да постигне всичко, стига да използва правилния начин на трениране и да се труди. Хората не си вярват. Моята роля е да ги накарам да видят това, което аз виждам отстрани.

А възможно ли е човек да се самомотивира?
Пречката пред повечето хора е, че нямат ясна цел. Понякога не виждат смисъла от тренировките и вътрешно не чувстват потребността от тях. Има конфликт между това, което усещат, че трябва да правят и това, което им се налага отвън.

Моята идея е, че, освен върху тялото си, човек трябва да работи и върху личностното си развитие. Когато си в мир със себе си, тогава виждаш много по-ясно какво трябва да правиш и как трябва да го правиш. Много по-лесно се справяш с другите неща.

Налагало ли ти се е да разубеждаваш някого по отношение на целите му?

Ако някой дойде при мен, защото иска да прави мускули, а по-големият му проблем е неправилната стойка, се опитвам да не го отказвам директно. Старая се да обясня, че двете неща трябва да вървят паралелно, че трябва да акцентираме на друго нещо. Да му изправим стойката, за да може да изпълнява правилно даденото движение. Ако е изкривен, няма да може да вдига безопасно и да си постигне целта.

От друга страна, много жени имат хранителни разстройства и там много често се налага по-голямо психическо влияние и промяна в мисленето.

Начинът, по който работиш с трениращите си, е заимстван от кросфит. Защо си се спряла на тази философия?
Защото съм пробвала доста неща и нищо не ми вършеше работа. С времето започнах да чета доста и да се опитвам да вникна в механизма на действие на различните режими, да експериментирам върху себе си. Мога да кажа, че това е нещото, което ме кара да се чувствам и изглеждам най-добре. Сега тренирам малко, но качествено и постигам целите си с лекота.

Кросфит има ли недостатъци?

Основният недостатък е, че може да се стигне до "прегаряне". Понякога ми се струва безсмислено да извършваш толкова много нецеленасочена работа. Казват, че има периодизация и смисъл зад комплексите, но на мен повечето от тях, честно казано, наистина ми се струват хаотични.

Такъв огромен обем работа има идея да се извършва само, ако ти носи удоволствие. Иначе има други методи, които са доста по-щадящи за тялото и отнемат много по-малко време, а и могат да ти помогнат да си постигнеш целите доста по-бързо.

Казват, че кросфит е подходящ за абсолютно всеки, но не можеш да вземеш един човек, който няма елементарна двигателна култура, и да очакваш от него да изпълни един супер уморителен комплекс с добра форма. Има кросфит клипчета в интернет, където може да се види много ужасна техника. Всичко това травмира тялото.

При нас всяка сесия започва с тренировка за сила в залата и чак след това излизаме на открито с гуми, чукове, пудовки. Там правим кратки, но интензивни комплекси и интервали за кондиция.

За да разберете мнението на Инес Субашка по отношение на упражненията, хранителните добавки и отслабването, прочетете целия полезен и интересен материал на Fitwell.bg тук.

Още страхотни и мотивиращи статии по темата може да откриете във Fitwell.bg

18 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 04.02.2013|12:17
Тренировките на които аз ходя са подобни, собствена тежест и външно съпротивление.
18
Не е посочен 02.02.2013|11:26
Това е голям стимул от това момиче.
17
Не е посочен 01.02.2013|23:32
Трябва да има такива жени които да мотивират останалите.
16
Не е посочен 01.02.2013|17:24
Научих доста неща от това момиче за което съм и благодарна.
15
Не е посочен 01.02.2013|13:20
това да имаш по ръка фитнес инструктор е наистина много ценно и като съвети и като мотивация. Видях го и по себе си - преди при всяка трудност се отказвах, а сега не е така, тъй като получавам компетентен отговор защо нещата не се получават или пък защо се случва така...
14
Не е посочен 01.02.2013|11:49
Интересен блог, глейдайте какво прави момичето и се учете как се правят клекове -много полезни упражнения.
13
Не е посочен 01.02.2013|11:42
Знае как да мотивира човек,то е видимо.
12
Не е посочен 01.02.2013|07:56
Трябва да се тренира! Много жени пропускат подобни тренировки и упражнения, понеже си мислят, че са "мъжки" и ще направят големи мускули, което в действителност е много трудна задача.
11
Не е посочен 31.01.2013|21:13
Трябват и такива хора като нея.
10
Не е посочен 31.01.2013|18:24
че звучи много добре, ама става ли? явно да
9
Не е посочен 31.01.2013|17:57
Отдава и се да вдъхва кураж у хората което е хубаво.
8
Не е посочен 31.01.2013|16:22
и мен би ме мотивирала честно казано
7
Не е посочен 31.01.2013|15:53
браво на момичето
6
Не е посочен 31.01.2013|15:51
Супер мадама! :))0 Определено мотивира! :)
5
Не е посочен 31.01.2013|14:40
Интересен блог, апропо има доста такива, както български, така и чужди. Аз съм от хората, които не са най-спортните натури, но от известно време ползвам услугите на такъв треньор, както за тренировките, така и за храненето и съм много доволна.
4
Не е посочен 31.01.2013|14:21
Мотивацията е много важно нещо,действа положително на човек.
3
Не е посочен 31.01.2013|12:40
Всъщност и у нас има вече доста такива треньори, които са за упражненията със собственото и най-много някоя допълнителната тежст. Изненадващо беше и за мен да открия колко ефективни и сложни могат да бъдат тези упражнения и в същото време какво разнообразие има.
2
Не е посочен 31.01.2013|11:49
Браво на девойката. Звучи много вдъхновяващо!
1
Не е посочен 31.01.2013|10:58
Хубаво е някой по опитен да те мотивира,така се въоръжаваш с нужното търпение.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay