Френска провокация с руски привкус

Карин Ройтфелд - кралицата, която сама слезе от трона

Има едно списание, което модните последователи наричат "библия". То е еталон за качество, стил, висша мода и отличен вкус. Неговите главни редакторки са сред най-влиятелните жени в индустрията. Името му е Vogue.

Американското издание безспорно е най-емблематичното. Ана Уинтур е жената, която го олицетворява. Тя е позната в цял свят, като първообраза на "Дяволът носи Прада", което не е случайно: работохолизмът ѝ и крайна прецизност са познати навсякъде.

Прието е обаче, че модата тръгва от Франция. А там, до преди по-малко от година, кралица беше Карин Ройтфелд. Жената, която напусна Vogue по собствено желание.

10 години тя беше на върха на модния бизнес. Позната от всички, уважавана, моден редактор, чието мнение не остава незабелязано. Но в началото на 2011 година неочаквано напуска. За да поеме по собствен път, следвайки единствено своите идеи.

Карин е иноватор. Тя създава неподражаемо изкуство, което обаче, не всички са способни да разберат. Скандалното издание с малките, но сексапилни модели, е именно нейна идея. Заради него, тя отнася редица критики и обвинения.

Последният си брой, Ройтфелд посвещава на младите дизайнери. В списанието няма реклами и цялата му концепция е насочена само и единствено към прохождащите творци, които се нуждаят от подкрепа.

Тъмнокож травестит с брада и токчета на корицата може би ви напомня на нещо родно, но всъщност идеята отново е на Карин. Vogue ѝ дава свободата да се развихри, да даде воля на креативността си, да извади на бял свят всички, на пръв поглед безумни идеи. За да създаде една история. Френска, модерна, различна.

Карин Ройтфелд е откривател. Лара Стоун е един от моделите, постигнали бляскава кариера именно заради нея. Никой не вярва в успеха ѝ и самата тя е на път да се откаже. Но кралицата на френския Vogue ѝ дава шанс и красивата датчанка се превръща в една от най-успешните звезди на подиума.

По произход бившата главна редакторка е рускиня. За себе си казва, че е по-забавна след чаша водка, в което, разбира се, няма нищо чудно. Недоумява защо я наричат "модна икона" и все още не разбира как е възможно хората да се интересуват повече от това с какво е облечена тя на някое ревю, отколкото от самото ревю.

Родена е през 1954 година, но едва ли някой би казал, че е на цели 57 години. Стилна и провокативна, различна и традиционна, Карин Ройтфелд е сред жените, оставящи незаличима следа в света на fashion-индустрията.

"Модата отдавна не е въпрос на пари, а на вкус... Не можеш да се научиш на елегантност, а само как да избягваш грешки. Останалото е инстинкт. Елегантността се крие в начина, по който си кръстосваш краката, не в марката или в най-новите дрехи от последната колекция."

53 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 03.11.2011|15:31
Карин Ройтфелд съчетава класическа красота със семпъл, но актуален стил. За мен Франция е родината на красотата – мода, козметика, стил – всичко естетически издържано идва от там.
1
Не е посочен 31.10.2011|14:42
Чудесна статия. Карин Ройтфелд е наистина много стилна жена, бих казала че изглежда на около 40, а не на 57г. Харесвам жени като нея. Тя олицетворява образа на съвременната модерна, елегантна бизнес дама.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay