Защо пълнозърнестите култури са толкова полезни?

Ползите от пълнозърнестите храни за децата са убедителни и избора на тези храни е важен за тях

Защо пълнозърнестите култури са толкова полезни?

Напоследък е модерно да се говори за пълнозърнести култури и тяхната роля в ежедневното ни хранене. Модерно е, защото те са наистина полезни! Всъщност, дори бихме казали, че пълнозърнестите култури са нашите супергерои. Това са онези храни, които наведнъж набавят на организма и мозъка ни почти всички жизнено необходими съставки за тяхното най-добро функциониранe.

Зърнени храни и пълнозърнести култури – има ли разлика?
Зърнените продукти са най-важната група храни в света и се явяват задължителна съставна част от дневния хранителен прием.

Зърнените храни (жито, ориз, царевица, ръж, ечемик, овес) и продуктите от тях са основната растителна храна за човека и доставят най-голяма част от енергията на храната за деня. Специфична характеристика на зърнените храни е, че те са богати на въглехидрати, предимно под формата на нишесте (60 - 80%), съдържат също белтък (7-14%), но са бедни на мазнини (2-8%).

Въглехидратите, главно нишесте, са разположени във вътрешната част на зърната, а белтъците, витамините и минералите – в зародиша и в обвивките. Мазнините на зърнените храни не са от практическо значение, поради незначителното си количество.

От друга страна, те почти не се съдържат във фините брашна, поради отстранените зародиш и обвивки. Фино брашно наричаме брашното, което се произвежда от смилането само на средния слой на зърното, а пълнозърнестото брашно включва в състава си всички негови слоеве.

Пълнозърнестото брашно е природен продукт, получен при смилане на цялото зърно, без отделяне на нито една фракция от него. Пълнозърнестите храни са част от храната на хората още от преди 10 000 години. През последните 3000-4000 год. за голяма част от населението в света зърнените храни са основна част от ежедневното хранене.

Едва преди около 100-тина години обаче започват да се използват валякови мелници, които позволяват да се отделят триците и започва приготвянето и консумирането на рафинирани зърнени брашна и зърнени продукти. Важна характеристика на пълнозърнестите храни е високото съдържание на хранителни влакнини – комплексни въглехидрати, които притежават положителни физиологични ефекти.

Защо пълнозърнестите култури са толкова полезни?Ползите от пълнозърнестите храни
Пълнозърнестите храни осигуряват изобилие от хранителни вещества, които са важни за развитието и растежа, както на деца, така и на възрастни. Пълнозърнестите храни, например, са с висока хранителна стойност и ниска енергийна стойност.

Пълнозърнестите храни са важен компонент от хранителния прием на децата. Американските препоръки за здравословно хранене посочват при деца над 2 години (в България – над 3) консумиране на зърнени храни по 5-6 порции на ден, като половината от тях – пълнозърнести видове.

Ползите от пълнозърнестите храни за здравето на децата са убедителни и избора на тези храни е важен за тях. В трудния и активен ден на детето, най-добрият момент да му се набавят полезните съставки е времето на закуската.

Често обаче за децата пълнозърнестите храни не са вкусни и те отказват да ги консумират. Постарайте се да им давате личен пример с хапването на пълнозърнести храни. Започнете със зърнени закуски за закуска, например – нещо познато и вкусно за децата и същевременно източник на пълзнозърнесто брашно и Калций.

Добър вариант пълнозърнеста закуска, позната на пазара в момента, са продуктите от линията Зърнени Закуски Нестле, които тази година обявиха промяна в рецептите на всички свои продукти за деца. В глобален мащаб технолозите на Нестле са добавили 3,4 млрд порции пълнозърнесто брашно, което го превръща в съставка номер 1 в тези продукти. Така набавянето на балансирана закуска за най-малките вече не е трудност.

Съставките в пълнозърнестите култури включват растителни влакнини (фибри), витамини, минерали, които са важна част от балансираното меню.

*част информацията е предоставена от доц. д-р Веселка Дулева – Национален консултант по хранене и диететика към Министерство на здравеопазването и информация от Cereal Partners Worldwide (CPW)

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 30.04.2013|19:49
Нестле - НЕ!
10
Не е посочен 30.04.2013|18:30
Полезни са, но на мен не ми допадат.
9
Не е посочен 30.04.2013|18:16
от известно време насам се старя все да закусват с мюсли. После ми е много спокойно на стомаха
8
Не е посочен 30.04.2013|16:54
Абе някак си ми държи ситост като ям и не на последно място - вкусно е.
7
Не е посочен 30.04.2013|16:08
Ако ти харесват , хапвай . Аз не ги обичам много - много .
6
Не е посочен 30.04.2013|16:07
Знам , че са полезни , но никак не ги обичам .
5
Не е посочен 30.04.2013|15:21
Те са и вкусни.
4
Не е посочен 30.04.2013|15:20
Обичам пълнозърнести храни и често си хапвам.
3
Не е посочен 30.04.2013|14:40
А аз все се каня да наблегна на тях!
2
Не е посочен 30.04.2013|14:39
Много интересна статия:)ще започна да хапвам по-често пълнозърнести храни.
1
Не е посочен 30.04.2013|14:37
И аз много ги обичам пълнозърнестите храни и знам, че са богати на фибри и много полезни, затова си ги хапвам с най-голямо удоволствие.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay