Паелята ще ви пренесе в слънчева Испания

Една хапка и сте там!

Паелята ще ви пренесе в слънчева Испания

Казват, че ароматът може да събуди неподозирани спомени в човешкото съзнание. Ние сме на мнение, че и определени вкусове напомнят на случка, място или цял период от време. Може би сте били в Испания и давате всичко, само за да се върнете мислено по възможно най-изчерпателния начин в слънчев, или пък просто за да се пренесете там и да си представите какво би било, си пригответе паеля. Това е най-прочутото испанско ястие и се приготвя по всевъзможни начини. Ние избрахме да ви представим варианта с морски дарове – може би заради приятния полъх на Средиземно море. Името на това хапване пък идва от плоския съд, в който се приготвя, но не се притеснявайте да го реализирате и в най-обикновена тенджера.

 

  • 500 гр. сварени миди с черупката

  • 150 гр. големи скариди

  • 400 гр. филе от риба, нарязано на парчета

  • 1 глава стар лук, нарязан на ситно

  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно

  • 2 червени чушки

  • 250 гр. ориз

  • 200 гр. замразен грах

  • 1/2 с. л. шафран

  • 1 литър пилешки бульон

  • 50 мл. бяло сухо вино

  • зехтин, сол, черен пипер

  • 1/2 лимон

     

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте около 2 с.л. зехтин в тиган. Запържете скаридите и рибата от всички страни, поръсете ги със сол и пипер и ги изсипете в друг съд.

     

  2. Сипете още малко зехтин в същия тиган и запържете лука и чушките. Добете чесъна и ориза. Разбъркайте добре и налейте виното, а шафранът разтворете в пилешкия бульон. Веднага щом виното се абсорбира от ориза, налейте малко от бульона с шафрана и добавете граха. Когато оризът поеме и бульона, добавете още малко от него, но така че да ви остане около ¼ (250мл).

     

  3. Сложете мидите, скаридите, рибата и последната четвърт от бульона. Посолете паелята на вкус, разбъркайте добре и покрийте с алуминиево фолио. Сложете във фурна, загрята на 150'С за около 20 минути – докато оризът поеме цялата течност.

     

  4. Извадете ястието от фурната и оставете покритието на съда за още 5-8 минути. Сервирайте с резени лимон или лимонов сок.

     

    Имайте предвид, че не е задължително паелята да се запича накрая във фурна. Може просто да оставите покрития съд върху котлона, но трябва да внимавате – така оризът може да се превари.

     

Испанското ястие е създадено, за да се консумира с любимото ви вино, или още по-добре с измамно освежаващата сангрия.

 

 

6 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 05.09.2011|17:20
Наистина на повечето българи няма да се хареса. Гадничка е. Да не говорим колко струва така прехваления шафран!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay