Казват, че ароматът може да събуди неподозирани спомени в човешкото съзнание. Ние сме на мнение, че и определени вкусове напомнят на случка, място или цял период от време. Може би сте били в Испания и давате всичко, само за да се върнете мислено по възможно най-изчерпателния начин в слънчев, или пък просто за да се пренесете там и да си представите какво би било, си пригответе паеля. Това е най-прочутото испанско ястие и се приготвя по всевъзможни начини. Ние избрахме да ви представим варианта с морски дарове – може би заради приятния полъх на Средиземно море. Името на това хапване пък идва от плоския съд, в който се приготвя, но не се притеснявайте да го реализирате и в най-обикновена тенджера.
-
500 гр. сварени миди с черупката
-
150 гр. големи скариди
-
400 гр. филе от риба, нарязано на парчета
-
1 глава стар лук, нарязан на ситно
-
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
-
2 червени чушки
-
250 гр. ориз
-
200 гр. замразен грах
-
1/2 с. л. шафран
-
1 литър пилешки бульон
-
50 мл. бяло сухо вино
-
зехтин, сол, черен пипер
-
1/2 лимон
Начин на приготвяне:
-
Загрейте около 2 с.л. зехтин в тиган. Запържете скаридите и рибата от всички страни, поръсете ги със сол и пипер и ги изсипете в друг съд.
-
Сипете още малко зехтин в същия тиган и запържете лука и чушките. Добете чесъна и ориза. Разбъркайте добре и налейте виното, а шафранът разтворете в пилешкия бульон. Веднага щом виното се абсорбира от ориза, налейте малко от бульона с шафрана и добавете граха. Когато оризът поеме и бульона, добавете още малко от него, но така че да ви остане около ¼ (250мл).
-
Сложете мидите, скаридите, рибата и последната четвърт от бульона. Посолете паелята на вкус, разбъркайте добре и покрийте с алуминиево фолио. Сложете във фурна, загрята на 150'С за около 20 минути – докато оризът поеме цялата течност.
-
Извадете ястието от фурната и оставете покритието на съда за още 5-8 минути. Сервирайте с резени лимон или лимонов сок.
Имайте предвид, че не е задължително паелята да се запича накрая във фурна. Може просто да оставите покрития съд върху котлона, но трябва да внимавате – така оризът може да се превари.
Испанското ястие е създадено, за да се консумира с любимото ви вино, или още по-добре с измамно освежаващата сангрия.
6 | 3 |