Ще заменят ли електронните четци хартиената книга?

Книгите на новото време

Ще заменят ли електронните четци хартиената книга?

Във високотехнологичния свят, в който живеем все по-често си задаваме въпроси от рода на "Ще изместят ли социалните мрежи живото общуване?", "Ще заменят ли интернет сайтовете вестниците?", "Ще бъде ли сменена традиционната хартиена книга с електронната, или така наречения рийдър - елетронен четец?".

 

Рийдърите навлизат на българския пазар в началото на 2010 г. Една от компаниите, които ги внасят и разпространяват у нас, е Юро Сенчари. От компанията твърдят, че устройствата се приемат добре на нашия пазар – имат поръчки от различни краища на страната и от хора от различни социални нива, а в момента водят преговори с корпоративни клиенти.

 

На българския пазар се предлагат пет модела рийдъри - единият е електронна книга, а другите четири са таблети. Електронната книга е с екран eInk. Той е черно бял и не дразни очите толкова, колкото познатия ни до болка компютър. Таблетите дублират функциите на компютър. Тяхното предимство е, че са по-мобилни от лаптоп, но по-големи от телефон. 

 

Рийдърите разполагат с различни по големина тъчскрийн дисплеи - 5-, 7- и 10 -инчови и 2 GB вградена памет (със SD CARD поддържа до 32GB). Операционната система, с която си служат - Android, е разработена от Google специално за устройства от този тип. Тя осигурява достъп до приложения, обработване на документи от типа PDF, WORD, EXEL, POWERPOINT, достъп до всички социални мрежи и услуги на Google.

 

Доста български медии вече разполагат с апликации за таблети. На световния пазар подобни приложения са избор за много хора, които предпочитат този начин на бързо и удобно информиране. Очаква се в бъдеще това да отвори изцяло нов пазар за вестници, списания, книги, учебници. Дали четенето на хартиени вестници и книги в трамвая ще умре – това ще покаже само времето.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay