4 неща, които не бива да готвите в еър фрайър

4 неща, които не бива да готвите в еър фрайър
unsplash

Няма уред, който да е по-популярен от еър фрайъра в момента. Този уред прави живота ни много по-лесен, като ни позволява да пропуснем печенето във фурната и пърженето с много мазнина. Най-хубавото е, че еър фрайърът е и много по-лесен за почистване от микровълнова печка или фурна.

Тъй като еър фрайърите са полезни за готвене на различни храни – като пиле, пържоли и дори понички – много от нас са с впечатлението, че няма нещо, което да не можете да сготвите в тях. Въпреки че това е технически вярно, това не означава, че всичко, което се опитате да сготвите в еър фрайър, ще се окаже най-доброто или че няма потенциално да рискувате да съсипете своя ценен уред, ако го използвате за приготвяне на определени ястия.

Ето храните, които трябва да избягвате да готвите в еър фрайър:

Всичко с панировка

Еър Фрайърите са вълшебни фурни, които могат да готвят почти всичко. Въпреки това е най-добре да оставите всичко, което е мокро панирано, на други малки кухненски уреди, които са по-подходящи за уникалните нужди за готвене на панирани храни. Проблемът с готвенето на панирани храни в еър фрайъра е рискът от прокапване, което може да усложни почистването или потенциално да повреди вашия уред.

Листни зеленчуци

Важно е да ядете зеленчуци и въпреки че има много начини да ги приготвите – еър фрайърът не е добър избор за зеленолистни зеленчуци, като спанак, бок чой, манголд и зеле. Това е така, защото скоростта на въздуха ги кара да се нагряват неравномерно. Единственото изключение от това правило е, че фритюрниците с горещ въздух са чудесни за приготвяне на зеленчуков чипс от тези видове зеленчуци.

От друга страна, зеленчуци като броколи, карфиол и тиквички са вкусни, когато се приготвят във такъв тип "фритюрник".

Пикантни храни

Мислите ли сте да поставите пилешки крилца, обилно обвити с подправки или може би пържола, от която капе марината, в еър фрайъра? Помислете отново. Най-лошите храни за пържене на въздух са тези със сосове или панировка. Проблемът не е толкова в готвенето, колкото в почистването. Кошниците на фритюрниците имат дупки на дъното или телена мрежа за циркулация на въздуха. Сосовете падат през отворите и причиняват хаос.

Храни със сирене

Храни със сирене, като гриловано сирене, макарони със сирене или картофи, запеканки, също не са подходящи за този уред. Има обаче няколко изключения от това правило: Замразени храни, които вече са били пържени, като моцарела, могат да се затоплят отново в еър фрайъра.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay