5 ползи от ферментиралите храни

5 ползи от ферментиралите храни
Canva

През есента започва дългият и продължителен период на консервираните храни. Част от тях са любимите ни туршии  кисело зеле, които са познати още като ферментирали храни. Те притежават много полезни свойства и биват определяни като суперхрани, заради ползите, които предоставят на организма.

Това са различни видове туршии, кисело зеле, корейско кимчи, както и напитките кефир и комбуча. Ето какви са ползите о тях.

Здравословно усвояване и подобрено храносмилане

Ферментиралите храни съдържат полезни пробиотични бактерии, които могат да подобрят баланса на микроорганизмите в червата. Този процес подпомага по-доброто усвояване на храната и укрепва имунната система.

Подобрена храносмилателна функция

Пробиотичните бактерии във ферментиралите храни могат да намалят симптомите на газове, вятър и диария, като регулират дигестивния процес.

Подкрепа за имунната система

Полезните микроорганизми във ферментиралите храни могат да укрепят имунната система и да я направят по-устойчива срещу инфекции и заболявания.

Подпомагане на усвояването на хранителни вещества

Ферментацията може да разгради сложни хранителни вещества на по-лесно усвоими форми, като например витамини и минерали, което прави тяхната асимилация по-ефективна.

Антиоксидантни свойства

Някои ферментирали храни съдържат високи нива на антиоксиданти, които могат да намалят възпалителните процеси в тялото и да предпазват от свободните радикали.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay