През есента започва дългият и продължителен период на консервираните храни. Част от тях са любимите ни туршии кисело зеле, които са познати още като ферментирали храни. Те притежават много полезни свойства и биват определяни като суперхрани, заради ползите, които предоставят на организма.
Това са различни видове туршии, кисело зеле, корейско кимчи, както и напитките кефир и комбуча. Ето какви са ползите о тях.
Здравословно усвояване и подобрено храносмилане
Ферментиралите храни съдържат полезни пробиотични бактерии, които могат да подобрят баланса на микроорганизмите в червата. Този процес подпомага по-доброто усвояване на храната и укрепва имунната система.
Подобрена храносмилателна функция
Пробиотичните бактерии във ферментиралите храни могат да намалят симптомите на газове, вятър и диария, като регулират дигестивния процес.
Подкрепа за имунната система
Полезните микроорганизми във ферментиралите храни могат да укрепят имунната система и да я направят по-устойчива срещу инфекции и заболявания.
Подпомагане на усвояването на хранителни вещества
Ферментацията може да разгради сложни хранителни вещества на по-лесно усвоими форми, като например витамини и минерали, което прави тяхната асимилация по-ефективна.
Антиоксидантни свойства
Някои ферментирали храни съдържат високи нива на антиоксиданти, които могат да намалят възпалителните процеси в тялото и да предпазват от свободните радикали.
0 | 0 |