Бракофобия

Защо мъжете се страхуват от успели жени?

Бракофобия

Чували сме всякакви изказвания от съветници за чуждото бъдеще. Но върху едно-единствено твърдение ще фокусираме своите размишления. Майкъл Ноер от сп. "Forbes” призовава своите събратя по пол: "Момчета, един съвет. Оженете се за красива или грозна жена. За висока или ниска. Блондинка или брюнетка. Но, каквото и да правите, не сключвайте брак с успяла жена!".

Има някаква логика. Много проучвания сочат, че създаването на семейство с жена, която е съсредоточена в своята кариера, е меко казано кошмар. В повечето случаи начинанието не е успешно, а в помощ на това твърдение идват и други. Според сп."Social Forces”, ерудираните жени са по-склонни да изневеряват, да се развеждат и често не желаят деца. Отгоре на всичко жените, дори онези с феминистични възгледи, са по-щастливи, когато съпругът им взима повече пари от тях.

Така. Дотук не особено добре. Пък и тези данни противоречат на тенденцията успели мъже да предпочитат жени в същото положение. Която от своя страна е доста добре обоснована. Все пак работохоличката обикновено е високообразована, свръхамбициозна, добре информирана. Докато не се омъжи. Колкото повече успява, толкова шансът да е недоволна от съпруга си нараства.

Това, за съжаление, ни звучи до болка познато. В колко семейства причина за раздори става времето? Времето, прекарано с любимия, обикновено е десет пъти по-малко от това в офиса. Да не говорим, че в живота на всяка жена настъпва момент, в който тя има нужда, и най-важното – шанс, да се докаже. И го прави. Ала много рядко мъжете проявяват разбиране към този стремеж за успех. Те си живеят в наивната приказка, че жената е онова добро и тихо същество, което е създадено, за да гледа деца. И покрай тях да мие, готви, пере, чисти, глади, подрежда, пазарува и угажда.

Едно е да не проявяват разбиране. Съвсем друго – да са неспособни на компромиси и в крайна сметка бракът да се превърне в катастрофа. И ако наистина ще цитираме проучвания, то следните данни показват, че бракът с успяла жена е истинско бедствие за много мъже. Не само по тяхна вина. Ако тя напусне работа, за да гледа децата, ще е нещастна (сп. Marriage and Family). В случай, че печели повече пари от съпруга си, също (сп. Social Forces). И той няма да е особено доволен от този факт и дори може да се разболее (сп. Marriage and Family). А домът им няма да бъде поддържан добре със сигурност. Отново заради пустото време.

Да речем, че връзката работа-жена-развод е относителна и противоречива. Всъщност, във взаимоотношенията между двама души огромно влияние имат две неща – икономическа теория и елементарна логика. На първо място, много неща през последните 100 години са се променили. Докато преди мъжете са изхранвали едно семейство, а жените са се грижили за него, сега подобни крайни роли не са особено уместни. Реалността е съвсем различна. Половете са равностойни в борбата с живота - заедно успяват в работата и градят семейство. Ала тук идва въпросът "Кой се грижи за дома?". Незначителна подробност, която като малко камъче току-виж е обърнала каруцата.

Високообразованите хора са по-склонни да изневеряват. Тези, които получават по-високи доходи – също. Просто когато постигат своите цели в професионален план, пренареждат приоритетите си. Започват да имат усещането, че само успехът в кариерата е важен и забравят какво е представлявало семейството за тях. По тази причина си правят каквото поискат, включително и спят с някого, на когото не са дали обет за вярност. И тъй като в повечето случаи изневярата води до развод, то трябва добре да си помислят, преди да легнат в чужда постеля. Доказано е, че краят на брака е обвързан с куп нездравословни последствия - високи нива на алкохолизъм, клинична депресия и самоубийства. С така поставени условия, участието в любовна авантюра звучи опасно.

Мъжете, въпреки че са наясно с всички факти, които крещят "Не сключвайте брак с успяла жена!", предпочитат да не са сами в житейския си път. Всеки може да прецени дали си струва да е женен, или не. Ала сам човек не е за никъде.

 

18 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 03.11.2011|11:22
Бракът зависи не само от жената, но и от мъжа, нали така. Вярно, че сега е много по-развита от всякога тенденцията повечето жени да са успели в работата, но това не значи че бракът с тях ще е неуспешен. Тук от голямо значение е с какви разбирания е мъжът. Все още се срещат мъже, които още вярват, че жената е тази, която трябва да поддържа дома, да гледа децата, да готви и пр., но мисля че ценностите и традициите търпят промяна с времето. Това е неизбежно. Почти не познавам жена, която да не иска да има работа и да бъде успешна в нея. Кариерата в повечето случаи е въпрос и на гледна точка. Мисля, че вече живеем в свят, в който щом жената работи наравно с мъжа, е редно и той да поема наравно някои домакински задължения, но по-важното е да осъзнава, че така трябва да бъде и да е способен на компромиси. Всъщност тайната на успешния брак е именно в способността и двете страни да умеят да правят компромиси.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay