"Лигата на умерените" срещу алкохолната зависимост

Клинична пътека по здравна каса за лечение на такива състояния няма, а местата за лечение на алкохолна зависимост в страната са изключително малко

"Лигата на умерените" срещу алкохолната зависимост

Една трета от мъжете в България и една десета от жените в страната демонстрират рисково поведение спрямо консумацията на алкохол на седмична база. Този проблем е осъзнаван от едва 10% от зависимите към субстанцията, а още по-малка част от тях търсят помощ за справяне с него.

Клинична пътека по здравна каса за лечение на такива състояния няма, а местата за лечение на алкохолна зависимост в страната са изключително малко. Покрай всеки алкохолзависим страдат още между пет и осем негови близки.

На фона на тази черна картина проблясва светлината на надеждата, носена от "Лигата на умерените" - един благороден проект, който съществува вече година и има за цел нелеката задача да запознае обществото с проблемите на алкохолната зависимост и нуждата от адекватна реакция спрямо хората, засегнати от този проблем.

Работата с тесни специалисти в областта на зависимостите е една от стъпките предприети от "Лигата на умерените" за постигане на поставените цели. Един от специалистите, които действат като консултанти към "Лигата" е д-р Александър Канчелов - експерт по лечение на зависимости.

Именно с него колегите от Div.bg провеждат задълбочен и подробен анализ на най-важните и болезнени аспекти, свързани с темата за пристрастеността към алкохола.

От 1993 до 2003 г. д-р Канчелов работи като психиатър, ръководител на отделение и зам.-директор в Националния център по наркомании. През 1996 г. специализира в Чикаго, a през 2002 г. - в Пиза. Д-р Канчелов е лекуващ лекар в първата метадонова програма в България, открита през 1995 г. в Националния център по наркомании, а от 2000 г. до 2003 г. е неин ръководител.

През ноември 2004 г. в Париж му е връчена "Наградата Химера" - на Европейската асоциация за лечение на опиева зависимост. Той е ръководител на Клиника за лечение на зависимости и алкохолни проблеми в България "Канчелов". 

Каква е мисията на "Лигата на умерените" и каква е вашата лична мисия в това начинание?
"Лигата на умерените" е една доста интересна организация, която се е посветила на това да даде ново разбиране за част от сериозните проблеми, свързани с алкохолната консумация, като развива и разпространява идеята, че трябва да се пие умерено.

Моята лична професионална ангажираност е паралелна и това направи възможно да си съдействаме взаимно в работата с тези проблеми.

Вече 20 години работата ми е посветена изцяло на проблеми, свързани със зависимости, най-вече към наркотични вещества и алкохол. Виждам, че в настоящия период тези проблеми изискват все повече внимание, тъй като дълги години, традиционно, са били пренебрегвани.

Прочетете цялото интервю с д-р Александър Канчелов в Div.bg!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 06.08.2013|20:36
Действаме пак на принципа, че след като не го забелязваме той не съществува, нищо че е причина много семейства и животи да се разбиват.
5
Не е посочен 06.08.2013|19:26
Не,по-аскоро нямаме необходимата култура,за да го отчетем като проблем.
4
Не е посочен 06.08.2013|19:25
Много е страшна тази зависимост.
3
Не е посочен 06.08.2013|19:14
не знам защо и пред този проблем у нас си затваряме очите, а той наистина е много сериозен!
2
Не е посочен 06.08.2013|17:26
Явно у нас такъв проблем не съществува, след като така се подминава с лека ръка.
1
Не е посочен 06.08.2013|17:26
Трябва много деликатно да се подхожда към тези въпроси!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay