Може ли брокатът в козметиката да бъде опасен за здравето ни?

Може ли брокатът в козметиката да бъде опасен за здравето ни?
Canva

Брокатът, известен още като микроскопични стъклени частици, се използва широко в козметиката заради отразяващия му ефект. Често се среща в продукти като сенки за очи, лакове за нокти, пигменти за лице и тяло и дори в някои видове гланцове за устни. Въпреки че брокатът може да добави блясък на продуктите, опасенията относно неговата безопасност наскоро доведоха до дискусии за потенциалните рискове, свързани с неговото използване.

Има няколко причини, поради които хората може да смятат, че брокатът в козметиката може да бъде опасен за здравето:

Вдишване: Когато се прилага върху лицето или тялото, брокатът може да попадне във въздуха, когато потребителят диша или го премахва от кожата си. Някои проучвания показват, че вдишването на прахообразен брокат може да причини респираторни проблеми, като бронхит или астма.

Поглъщане: Въпреки че е малко вероятно, възможно е човек случайно да погълне брокат, например, ако го докосне с пръсти и след това постави тези ръце в устата си. Ако се погълне в големи количества, брокатът може потенциално да причини увреждане на черния дроб и бъбреците.

Проникване в кожата: Брокатът може потенциално да проникне в кожата, което води до дразнене или алергични реакции. Това е особено притеснително за хора с чувствителна кожа или съществуващи кожни състояния, като екзема или розацея.

Въпреки тези опасения, важно е да се отбележи, че количеството брокат, използвано в козметичните продукти, обикновено е много малко и досега не са докладвани сериозни случаи на увреждане на здравето, свързано с употребата му. Освен това, съвременните производствени процеси често включват покритие на брокатени частици с пластмасови или метални слоеве, за да се намали техният потенциал за причиняване на вреда.

Ако сте загрижени за използването на брокат в козметиката, можете да изберете продукти, които са специално етикетирани като "без брокат" или "без железен оксид". Можете също така да попитате производителите или търговците на дребно за съставките, използвани в техните продукти, и да изберете алтернативи, ако е необходимо.

В заключение, докато все още има някои опасения относно безопасността на броката в козметиката, към момента няма убедителни доказателства, че той представлява значителен риск за здравето, когато се използва в препоръчаните количества. Винаги е добра идея обаче да правите проучване и да избирате продукти, които отговарят на вашите лични предпочитания и ценности.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay