Това са най-мръсните места в банята ви

Това са най-мръсните места в банята ви
Pexels

Вашата баня може да бъде изненадващо мръсно място, дори ако се грижите за редовното ѝ почистване.  Някак странно е как мястото, на което се къпем и поддържаме личната си хигиена може да се окаже свърталище на микроби и бактерии. Някои от най-честите места и предмети, които се замърсяват най-лесно са:

Дръжките на вратата: Често ги докосваме с мокри ръце, което предразполага за развитие на бактерии.

Четки за зъби: Ако не се сменят редовно или не се почистват правилно, четките за зъби могат да станат източник на бактерии и мухъл. Също така, имайте предвид, че поставянето на четките ви за зъби в октрито пространство в бяната допринася за замърсяването им с бактерии от тоалетната чиния.

Пердета и завеси: Предпазните завеси в банята често натрупват влага и мухъл, особено ако не се перат или подменят редовно.

Поцинкованите повърхности: Поцинковите кранове и тръби в банята могат да ръждясат и да се зацапат с времето.

Дървени мебели: Ако имате дървени мебели в банята, те могат да се повредят от влага и да събират бактерии.

За да почистите банята правилно и да елиминирате бактериите, ще трябва да спазите няколко важни стъпки. Подгответе необходимите материали. Преди да започнете, съберете всичко необходимо - почистващи препарати, четки, гъби, кърпи и ръкавици за почистване. Почиствайте редовно. Редовното почистване на банята ще предотврати натрупването на мръсотия и бактерии. Препоръчително е да почиствате банята седмично.

Обърнете специално внимание на тоалетната чиния. Използвайте подходящ препарат за почистване на тоалетната чиния и тоалетния седалка. Почистете и външните и вътрешните части на тоалетната. Почистете крановете и керамичните повърхности. Използвайте препарат за премахване на котлен камък и гъба с почистващ препарат, за да почистите крановете, умивалника, ваната и другите керамични повърхности. Обърнете специално внимание на зоните около крановете и дръжките.

Почистете огледалата със специален препарат. Почистете пода с препарат за плочки или почистващо средство, съдържащо белина.

Сменете или почистете пердета и завеси. Ако имате пердета и завеси в банята, сменяйте ги редовно или перете и подсушете според инструкциите на производителя.

Използвайте дезинфекционни препарати, за да унищожите бактериите и вирусите. За тази цел изпозлвайте дезинфекционен препарат или смес от вода и избелвател, като следвате инструкциите върху опаковката. Не забравяйте да дезинфектирате често докосваните повърхности като дръжки, кранове и ключалки.

След почистването изсушете банята с чисти кърпи или хартиени рула. Изхвърляйте всички използвани хартиени кърпи и гъби в контейнерите за боклук и подменяйте торбите редовно.

Съхранявайте почистващите материали правилно. Следвайте инструкциите на препаратите за съхранение и ги държете на безопасно и сухо място.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay