Как да научим детето да бъде самостоятелно?

Ето няколко трика

Как да научим детето да бъде самостоятелно?

Често, за да улесним детето, сме готови да поемаме повечето от неговите задължения, да му помагаме за всичко, дори да правим нещата вместо него. По този начин, обаче, не му правим услуга, а обратното. Ако продължаваме в този дух, в един момент детето ще свикне, че има кой да прави нещата и ще разчита вечно на Вас. А това може да му доведе сериозни проблеми като възрастен. Той няма да се чувства способен да направи каквото и да е, без помощта на някого.

Ето защо още в ранна детска възраст, трябва да му дадем шанса да бъде самостоятелен. По този начин детето ще свикне, че има свои задължения, които никой друг няма да свърши вместо него. Ето няколко трика как да научите детето да бъде самостоятелно.

Давайте му задачи всеки ден, да Ви помага

По този начин то ще започне да се чувства значимо. Вие ще му давате вяра, че без него няма да можете да се справите на 100 процента и това ще го кара да се чувства добре и да вярва във възможностите си.

Направете списък с нещата, които може да прави само

По този начин то ще знае кои са си неговите задължения и ще има отговорността да си ги върши. Може да измислите нещо и като наказания. То трябва да знае, че нещата от списъка са задължителния за правене, ако не са свършени, то ще следва някакво малко наказание. По този начин ще се научи да поема отговорност и да спазва крайни срокове.

Ако някои неща отнемат повече време, то научете детето си да ги започва по-отрано

Нека не оставя всичко за последния момент. Например, ако то оправя леглото си за 10 минути, навивайте алармата му за 10 минути по-рано. Така то ще разбере, че за някои дейности се изисква повече време и не можем да отделяме едно и също такова за различните видове работа.

Забравете за перфектността

Не изисквайте от детето си да прави нещата толкова добре, колкото Вас. Спомнете си и вашите неловки моменти като малки. Ако детето не може да се справи с нещо, покажете му как да го направи, а не го упреквайте.

Хвалете го, когато се е справило добре с нещо

Така то ще е още повече мотивирано да продължава да върши нещата от списъка.

И знайте, че не всеки момент е подходящ за нови задачи

Ако детето е болно, уморено или не е в настроение, не го затрупвайте с нови задачи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay