Виртуални професии. Вече и в България

Да работите и живеете, както си искате. Вече изглежда доста по-възможно

Виртуални професии. Вече и в България

Знаем, че да работите от дома си звучи като сбъдната мечта. Почти винаги сами избирате работното си време, никой не ви "стои" на главата, разполагате с всички удобства, които домашният уют може да ви предостави. Освен това, ако имате малко дете, без проблем можете да съчетавате грижите си за него със служебните задължения.

В България има между 300 000 и 500 000 души, заети с надомна работа. От 13 април, тази година, в сила влезе закон, според който избралите тази форма на работа имат право на трудов договор. До сега хората, работещи в домашни условия, са били ощетени, поради незачитане на трудовия им стаж, но след тази реформа това вече е минало.

Избрахме за вас пет професии, които можете да практикувате от дома си. Когато кандидатствате за обяви, обаче, бъдете много внимателни и най-добре проучете фирмата, защото има голяма вероятност да попаднете на нелегитимна такава.

Оператор в Call-център

Тази професия е много разпространена в чужбина, а вече я има и у нас. Като цяло, настройте се за водене на доста разговори. Ако знаете чужд език е твърде вероятно работата ви да е изцяло насочена към друга държава. Накратко: звъните и продавате, като вкарвате в употреба цялото си дар-слово и обаяние. Най-често часовете труд са стандартните 8, но, разбира се, винаги има изключения.

Автор на свободна практика

Отново дар-словото ви влиза в действие. Ако пишете добре, компетентни сте по определени теми или просто имате какво да кажете - това е вашата работа. Жалко само, че в България колонка като на Кари Брадшоу* не може да осигури нейните доходи.

Виртуален асистент

Работата е свързана основно с интернет. Ако станете виртуален асистент на някоя фирма, длъжността ви ще се изразява в отговори на клиентски запитвания, поддържане на уеб-сайта, също така и в приемане на телефонни обаждания. Ще бъдете нещо като секретарка, но от дома си.

Направете си уеб-сайт

Професия, отново свързана с любовта към писането. Направете си личен уеб-сайт или блог и започнете да рекламирате други фирми в него. Доходи ви носят и т.нар. импресии, т.е. броят на кликанията във вашето виртуално пространство. Изберете ли този вид занимание, подгответе се за много агитации и спам-ове** сред познати и приятели.

Оползотворете таланта си

Ако притежавате някакъв талант, време е да получите пари за него. Все повече започваме да се връщаме към корените си и да предпочитаме handmade*** аксесоари, бижута, та дори и козметика. Купете си, най-добре на едро, мъниста и всякакви подобни (и нужни) материали и започвайте да творите. Рекламирайте производството си сред приятели, познати, интернет. Ако нещата са добри, повярвайте, постоянните ви клиенти няма да закъснеят. Отдайте се на хобито си и то ще ви се отблагодари.

*Кари Брадшоу - героиня от "Сексът и градът", която има собствена колонка във вестник

**спам - (spam - англ.) нежелана поща

***handmade - (англ.) ръчно изработени

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 01.08.2011|16:58
Виртуалните професии стават все по-предпочитани от всички, а най-вече от майките. Стига да знаем какво точно правим и в какво сме най-добри, можем да превърнем хобито си в много печеливш бизнес. Напоследък дори започнах да виждам много обяви за редактори на обяви, които се пускат в мрежата. Много удобно и за допълнителна работа!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay