Прави ли сухият шампоан косата по-чиста?

Прави ли сухият шампоан косата по-чиста?
Pexels

Измиването на косата с шампоан е необходимост, която обаче не винаги е особено приятна. За мнозина процесът не е толкова прост като измиване и тръгване – трябва също да изсушите и оформите, което отнема време и прави миенето на косата не чак толкова приятен процес.

Няколко впръсквания сух шампоан могат незабавно да направят косата ви да изглежда прясно измита, което в крайна сметка е голямо улеснение.

Научете как сухият шампоан действа магически, кога и как да го използвате и какво не трябва да правите:

Какво прави сухият шампоан?

Сухият шампоан е продукт за коса без вода, който се напръсква в корена, за да ви помогне да освежите кичурите си между измиванията. Обикновено съдържа алкохол или нишесте, които поглъщат излишните мазнини от космените фоликули.

Сухият шампоан работи за абсорбиране на мазнини и мръсотия от скалпа и корените, за да създаде усещане за чиста коса. Може също така да добави обем и текстура към косата, за да направи оформянето в движение по-бързо.

Казано просто, това е начин да фалшифицирате измиване на косата, без всъщност да се налага да влизате под душа, като попиете естествените масла от скалпа. Всъщност не прави косата по-чиста, но може да създаде илюзията за по-чиста коса.

Различни начини за използване на сух шампоан

Можете да използвате сухия шампоан по много начини. Например:

Опресняване на корените

Добавяне на малко повдигане към прясно измити корени

Предотвратяване на бързото появяване на излишните масла

Преди тренировка за абсорбиране на излишното масло или пот, докато тренирате

За създаване на текстура и задръжане и повдигане на плитки

Как да изберете най-добрия сух шампоан

Вероятно сте забелязали, че почти всяка марка за грижа за косата има свой собствен сух шампоан. И така, как да изберете сух шампоан, който работи за вашия цвят и текстура на косата? Това е комбинация от намиране на висококачествен продукт, предназначен за характеристиките на вашата коса, и след това няколко проби и грешки, за да определите какво ви харесва и какво не.

За тъмна коса трябва да сте сигурни, че използвате сух шампоан, който е предназначен да работи върху всички типове коса и не оставя бели остатъци по косата. Ако имате по-тънка коса, изберете сух шампоан, който увеличава обема и текстурата, докато почиства косата, и търсете по-леки формули, за да не утежнява корените ви. И ако имате боядисана коса, трябва да изберете сух шампоан за боядисана коса, който няма да навреди на цвета ви.

4 основни грешки при използването на сух шампоан

Въпреки че сухият шампоан е удобен продукт, има някои често срещани проблеми, с които хората се сблъскват, когато го използват:

Прекомерна употреба

Сухият шампоан не замества напълно истинския шампоан. Основното правило е, че когато скалпът ви сърби от използването му няколко дни подред, време е да се измиете. Прекомерната употреба може да направи косата ви чуплива и без блясък. Освен това може да запуши порите и да повлияе на цялостното здраве на косата.

Нанасяне на твърде голямо количество сух шампоан

Не е нужно да нанасяте тон сух шампоан, за да се насладите на предимствата му. Започнете с малко и масажирайте сухия шампоан в косата, преди да напръскате прекалено много и потенциално да накарате косата да се усеща твърда и спластена.

Нанасяне върху мокра коса

Нанасяйте сух шампоан само върху суха коса и никога върху изпотена, влажна или мокра коса. Това кара праха да става на малки бучки. Освен това няма да работи толкова добре.

Принуждаване на продукта да работи

Това, че притежавате продукта, не означава, че трябва да го използвате. Ако не работи за вас, опитайте нещо различно. Ако сухият шампоан кара скалпа ви да сърби само след една употреба, опитайте различна формула. 

Ако продуктът не е подходящ за вас, едва ли ще проработи независимо какво правите, така че няма смисъл да насилвате нещата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay