13 неща, които никога не трябва да слагате в пералнята

Защитете пералнята си, както и любимите си дрехи, като внимавате какво поставяте в нея.

13 неща, които никога не трябва да слагате в пералнята
Pexels

Прането е еднo от онези домакински задължения, които може да изглеждат безкрайни. За щастие, има купища хакове, които да улеснят деня на прането, и много нови перални машини на пазара, които стават по-умни с всяка секунда.

За да поддържате пералнята си в перфектна форма, да предпазите дрехите си от захабявания и да предотвратите скъпи ремонти (или по-лошо, подмени), е наложително да знаете какво може и какво не може да се пуска в нея. В ерата на хаковете за почистване на TikTok вероятно сте виждали видеоклипове за предмети, които никога не сте се сетили да почистите в пералнята. Но това, че едно видео има милиони гледания, не означава непременно, че е добра идея – и през повечето време трябва да избягвате тези хакове.

Следващото ръководство очертава забранените артикули за перална машина, така че можете да се обърнете към него винаги, когато се съмнявате, че нещо има нужда от почистване.

1. Химическо чистене и само ръчно пране

Това може да изглежда очевидно, но си струва да го споменем, особено в онези моменти, когато може да си помислите: Какво ще стане толкова? Тези предупреждения са отпечатани на етикетите с причина, така че пропуснете пералнята, за да сте сигурни, че тези предмети ще останат за години напред. Същото важи и за някои одеяла, които трябва да носите на химическо чистене от време на време. Ако в инструкциите за поддръжка е посочено, че дадена дреха трябва да се почиства на химическо чистене или да се пере на ръка, това обикновено означава, че е твърде деликатна, за да издържи грубо минаване в пералнята.

Дори ако за дадена дреха не е изрично посочено, че не може да се поставя в пералнята, използвайте добрата си преценка. Нещата от коприна, сатен, дантела или шифон могат лесно да се развалят по време на процеса на разбъркване. Дори ако изберете деликатния цикъл, тези артикули са податливи на закачане и свиване. Така че избягвайте шанса напълно да ги съсипете и вместо това помислете за ръчно пране на всеки артикул, съдържащ тези материали.

Топове или поли, покрити с пайети и блясък, са идеален избор, ако отивате на парти, но не толкова за пералнята. Лепилото, което държи малките парчета на място, ще се разхлаби в гореща вода и дори декорациите, които са пришити върху тъканта, могат лесно да се скъсат. Отново, играйте на сигурно и се придържайте към миенето на ръка, което попада в тази категория.

4. Някои пуловери

В по-голямата си част много пуловери са подходящи за преминаване през пералнята. Тези, които се състоят от кашмир и вълна, обаче, често се маркират като само за химическо чистене. Ето едно изключение от правилото винаги да следвате инструкциите за грижа: твърде много химическо чистене може потенциално да унищожи дрехите, направени от тези материали, така че това е вашият шанс да бъдете малко непокорни.

Перете кашмир и вълна на ръка или, ако искате да поемете риска, ги пуснете през пералнята на деликатен цикъл или цикъл за вълна. Винаги използвайте студена вода, за да избегнете свиване. Можете също така да инвестирате в перилен препарат за вълна, но имайте предвид, че вълнените палта трябва да се третират само на място и само от време на време да се дават на химическо чистене, когато е абсолютно необходимо.

5. Кожа и велур

Велурът не е предназначен да се мокри. Подобни водни петна могат да се появят, ако велур премине през пералнята, така че избягвайте риска и се придържайте към третирането на място. Използвайте четка, за да отстраните мръсотията, третирайте петна с бял оцет или алкохол или го занесете на професионалист за по-дълбоко почистване.

Кожата, независимо дали е истинска или не, ще изсъхне и ще започне да се напуква, когато е изложена на вода по време на цикъл на пране. Вместо това чистете петна пестеливо, като използвате мека кърпа и вода, смесена с мек сапун, или оставете експерт да свърши работата.

Някои чифтове са напълно подходящи за въртене в пералнята, особено тези от плат, памук, найлон или полиестер. Въпреки това, подобно на гореспоменатите материали, обувките от кожа и велур никога не трябва да се перат в пералня. По-скоро се придържайте към подобни методи, за да почистите обувките точно както бихте почистили дрехите си.

Има определени неща, които просто ще бъдат по-добре, ако се изключат изцяло от пералнята. Вратовръзките, например, се препоръчва да се перат на ръка или да се почистват на химическо чистене, особено ако са изработени от коприна или вълна. Сутиените могат бързо да се деформират и всякакви метални части, а именно кукичката и ухото, могат да се закачат в дупките на барабана или да закачат други предмети. Банските костюми създават подобен проблем, така че обикновено си струва да перете тези по-малки парчета на ръка. Или, ако бързате, поставете ги в мрежеста торба с цип, за да останат в безопасност по време на цикъла на пране. 

8. Разлети запалими вещества

Ако случайно сте изпръскали малко бензин върху панталоните си, не бързайте да ги хвърляте в пералнята. Същото важи и за разредител за боя, алкохол или нещо, което се счита за запалимо, тъй като може да причини опасност от пожар вътре в самата машина. За да останете в безопасност, третирайте петното предварително с препарат на основата на разтворител, за да попиете мазнината, и след това изперете предмета на ръка с гореща вода и препарат за пране.

9. Дрехи с косми от домашни любимци

Дрехите, които сте носили, докато сте гушкали своя космат най-добър приятел, не са добри кандидати за пералнята. Добавянето на дрехи или дори одеяла и кърпи, които са наситени с косми от домашни любимци, директно в пералнята е рецепта за бедствие. Водата ще накара космите да се слепят и да залепнат отстрани на машината и може също да попадне в канализацията, причинявайки запушване. Винаги почиствайте косми от домашни любимци първо с валяк за мъх, преди да ги хвърлите в пералнята.

10. Възглавници от мемори пяна

Въпреки че можете да почиствате обикновени възглавници в пералната машина (стига да не са твърде големи), винаги перете възглавниците с мемори пяна на ръка. Мемори пяната може да се разпадне по време на процеса на разбъркване на цикъла на пране. Винаги перете възглавниците със студена вода, за да избегнете разтопяването на влакната вътре.

11. Извънгабаритни предмети

Обемното спално бельо и спално бельо, като завивки, възглавници или по-големи плюшени животни също трябва да се оставят извън пералнята. Освен факта, че е трудно да ги почистите добре по този начин, може да навредите и на самата пералня. Претоварването на машината може да доведе до прегряване на двигателя и евентуално изгаряне или напрежение върху ремъка на барабана.

За да предотвратите скъпо затруднение, планирайте периодично да носите тези артикули на химическо чистене или обществена пералня, която е оборудвана с перални с голям капацитет, за да можете да пазите нещата си и уреда си в безопасност.

12. Изключително малки предмети

Обратно, нещата, които са твърде малки, също могат да се окажат вредни за вашата пералня. Бебешките чорапи, например, могат да запушат маркучите или вентилационния отвор, което в крайна сметка ще доведе до наводняване. Освен ако не можете да се ангажирате да съхранявате малки предмети в мрежеста торбичка всеки път, когато ги перете, придържайте се към прането само на ръка. 

13. Джобни дребни пари

Обърнете особено внимание да извадите джобни дребни пари или всякакви други свободни, малки предмети, които са остри или метални, като ключове и игли, преди да стартирате пералнята. Тези неща обикновено попадат в пералнята случайно, но могат да бъдат голям, макар и предотвратим проблем. В долния край на скалата те ще се търкалят вътре, създавайки много шум в процеса. Но по-важното е, че те могат да надраскат барабана или да се забият в канализацията и в крайна сметка да доведат до преливане на вода. Решението? Създайте си навик да проверявате всеки джоб, преди да заредите пералната машина.

1 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay