Психологически ефекти, които оказват влияние върху нашето поведение

Вижте кои са те

Психологически ефекти, които оказват влияние върху нашето поведение

Понякога правим нещо и после мислим каква е логиката на нашето поведение? Има ли такава? Всъщност винаги има някаква логика, но най-често се крие в някои особености на нашия ум.

Ще опишем 10 подобни ефекта, които ни засягат почти всеки ден. Сега ще разберете защо действате по един или друг начин.

1. Ефектът на намалението

Хората смятат, че е много по-лесно да оценят нещо, ако имат първоначалната цена (дори и да е погрешна) като вид котва. Често се използва от магазините. Например, не бихте купили блуза за 100 лв. Но ако смятате, че първоначално струва 200 лв., ще смятате, че е грях да пропуснете толкова голямо намаление, въпреки че първоначалната цена може да бъде измислена.

2. Важен е разултатът

Често се преценява правилността на решението от крайния резултат, а не от предприетите действия за постигането му. Този ефект често се използва от рекламите, които ни концентрират само върху крайния резултат (например при купуване). Така че, ако сега използвате съвсем нов iPhone, не можете да твърдите, че решението да похарчите всичките си пари за него е било правилно.

3. Парадоксът на избора

Парадоксът на избора казва, че колкото по-голям избор има, толкова по-малка е възможността да бъдем доволни от нашия окончателен избор. Запомнете: понякога си купувате нещо и след това съжалявате, защото бихте могли да го купите на разпродажба или друг модел или ... Дори ако окончателното решение е най-доброто, можем да останем нещастни, защото изборът е твърде голям.

4. Групова илюзия

Тази илюзия се характеризира с тенденцията да се види определена система в случайни съвпадения. Това важи особено за комарджиите и любителите на знаците за съдба. И двамата могат неправилно да интерпретират събитията. Не се навивайте, хора.

5. Калешов ефект

Ефектът, когато зрителят, след като види две несвързани рамки, несъзнателно прави логическа връзка за тях, се нарича ефект на Калешов (тук можете да прочетете повече за него). Този ефект се използва успешно не само сред кинематографите, но и сред маркетингови специалисти, вдъхвайки в себе си определени асоциации с определен продукт или характер.

6. Отрицателно тяло

"Отрицателно тяло" е състояние, при което човек мисли, че е грозен и затова личният му живот е неуспешен. И целият му живот е неуспешен. Най-често тези хора са привлекателни и проблемът е повече за самочувствието, отколкото за истински недостатъци.

7. Страхът от красотата

Забелязали ли сте, че обикновените хора са по-малко склонни да седнат до красиви хора (например в обществения транспорт)? Те го правят само ако няма останали останали места. Факт е, че някои хора чувстват прекомерно напрежение в близост до красиви хора: вълнение, двоен контрол на собствените си действия, страх от сравнение, страх да не бъдем хванати в чести погледи. Такъв стрес не възниква до обикновен човек.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay