Топ 5: Най-мръсните места в кухнята

Кои местенца от кухнята са любими на микробите?

Топ 5: Най-мръсните места в кухнята

Неведнъж сме ви показвали различни домакински трикове, които да ви улеснят не само в пролетното почистване, но и в домакинската работа през всички останали сезони.

Днес ще ви запознаем с най-мръсните места от кухнята според Международната фондация за обществено здраве.

А ето кои са и любимите ”микробени” скривалища, на които да обърнете повече внимание следващия път, когато запретнете ръкави.

1. Гъбата за миене на съдове
Според проучване, проведено от Фондацията, над 75% от гъбите, с които миете чинии и чаши, имат развити бактерии от семейството на Салмонела и Ешерихия коли. За да сведете до минимум риска от евентуални болести, специалистите съветват да сменяте гъбата веднъж седмично.

2. Мивката
Сигурно сте си мислили, че това е едно от най-чистите места в кухнята, нали? Да, ама не съвсем! Най-добре дезинфекцирайте мивката със специални продукти за тази цел, вместо с универсалните почистващи препарати. Освен това, никога не оставяйте остатъци от храна вътре, за да може мивката ви да бъде едно чисто и безопасно място.

3. Хладилникът
Тук съвсем не става дума за дръжката на хладилника или камерата. Оказва се, че най-удачното място за размножаване на микроби, е отделението за плодове и зеленчуци. Тъмните и влажни среди са перфектни, за да си отгледате един истински "микроб на хладилника”, както е по-известна бактерията Листерия.

Специалистите съветват да миете подвижното чекмедже с вряла вода, препарат и 1-2 супени лъжици сода бикарбонат.

4. Дъската за рязане
18% от дъските за рязане съдържат най-различни микроби. Процентът прогресивно нараства, ако използвате дървена такава, тъй като тя създава "по-комфортна” среда за развитието на бактерии.

Най-добре си вземете няколко броя пластмасови дъски и използвайте едната за месо, другата - за зеленчуци и т.н.

5. Кутиите за съхранение на храна
Тези практични кутийки, които създават усещане за подреденост в хладилника, всъщност могат да се окажат доста опасни.

За да се защитите от всички възможни микроби и дрожди, най-добре накиснете с препарат въпросния съд за 5-10 минути, след което измийте с твърда четка.

Ако тази статия ви е била полезна, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 04.06.2014|14:37
Много полезни съвети, за гъбата, мивката и дъската не съм се и съмнявала.
6
Не е посочен 03.06.2014|16:23
Много полезни съвети за дъските.
5
Не е посочен 02.06.2014|19:53
Относно дъските за рязане така е най - добре, да си има отделни. И аз това съм го въвела в къщи.
4
Не е посочен 02.06.2014|17:24
Няма как, където се работи се цапа.
3
Не е посочен 02.06.2014|17:12
Наясно съм , че са точно те.
2
Не е посочен 02.06.2014|16:36
За това е добре да има прости правила като редовна смяна на гъбите през определен период от време и т.н.
1
Не е посочен 02.06.2014|14:46
Който си цапа, да си мие .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay