Неведнъж сме ви показвали различни домакински трикове, които да ви улеснят не само в пролетното почистване, но и в домакинската работа през всички останали сезони.
Днес ще ви запознаем с най-мръсните места от кухнята според Международната фондация за обществено здраве.
А ето кои са и любимите ”микробени” скривалища, на които да обърнете повече внимание следващия път, когато запретнете ръкави.
1. Гъбата за миене на съдове
Според проучване, проведено от Фондацията, над 75% от гъбите, с които миете чинии и чаши, имат развити бактерии от семейството на Салмонела и Ешерихия коли. За да сведете до минимум риска от евентуални болести, специалистите съветват да сменяте гъбата веднъж седмично.
2. Мивката
Сигурно сте си мислили, че това е едно от най-чистите места в кухнята, нали? Да, ама не съвсем! Най-добре дезинфекцирайте мивката със специални продукти за тази цел, вместо с универсалните почистващи препарати. Освен това, никога не оставяйте остатъци от храна вътре, за да може мивката ви да бъде едно чисто и безопасно място.
3. Хладилникът
Тук съвсем не става дума за дръжката на хладилника или камерата. Оказва се, че най-удачното място за размножаване на микроби, е отделението за плодове и зеленчуци. Тъмните и влажни среди са перфектни, за да си отгледате един истински "микроб на хладилника”, както е по-известна бактерията Листерия.
Специалистите съветват да миете подвижното чекмедже с вряла вода, препарат и 1-2 супени лъжици сода бикарбонат.
4. Дъската за рязане
18% от дъските за рязане съдържат най-различни микроби. Процентът прогресивно нараства, ако използвате дървена такава, тъй като тя създава "по-комфортна” среда за развитието на бактерии.
Най-добре си вземете няколко броя пластмасови дъски и използвайте едната за месо, другата - за зеленчуци и т.н.
5. Кутиите за съхранение на храна
Тези практични кутийки, които създават усещане за подреденост в хладилника, всъщност могат да се окажат доста опасни.
За да се защитите от всички възможни микроби и дрожди, най-добре накиснете с препарат въпросния съд за 5-10 минути, след което измийте с твърда четка.
Ако тази статия ви е била полезна, станете част от Jenite.bg във фейсбук!
5 | 1 |