Модел на нарцистична връзка: Прекъснете цикъла!

Модел на нарцистична връзка: Прекъснете цикъла!
Pexels

Започването на нова връзка е вълнуващо. Забавлявате се и се опознавате и всичко се чувства вълнуващо и ярко. Чувствате се специални с новото си гадже; обсипват те с комплименти и всеки ден е приключение.

Когато вашият партньор ви критикува веднъж, не смятате това за голяма работа. Досега не е бил нищо друго освен добронамерен и сладък. Освен това е нормално отношенията да се променят, когато напредват, нали? Но не се спира до дребните забележки – изведнъж всичко е по твоя вина. Вашият партньор ви разказва за трудното си детство, така че дори понякога да реагира прекалено, не можете да го вините.

Тогава се появява съмнението в себе си. Ами ако наистина не си добър, както ти казва? Трябва да сте извадила късмет, че сте заедно; кой друг би избрал теб? Трябва да направиш всичко възможно, за да го задържиш близо.

Ако сте във връзка, която изглежда така, може да сте хванати в цикъл на нарцистична връзкаТова е насилствена връзка с нарцистичен партньор, който взема само това, от което се нуждае, за да се почувства по-добре за себе си, без да се съобразява с чувствата на другия човек.

Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за модела на нарцистични взаимоотношения, както и как да разпознаете, че имате работа с нарцисист и какво можете да направите, за да прекъснете цикъла.

3 етапа на модела на нарцистична връзка:

Нарцисистите крият ниската си самооценка зад стена от превъзходство. За да поддържат представата си за себе си, те използват емоционална манипулация и малтретират хората, без да се грижат за техните чувства и благополучиеНарцистичният модел на взаимоотношения се основава на манипулация и обидно поведение, предназначени да ви объркат и да ви накарат да се съмнявате.

Целта на взаимоотношенията е да дадат на нарцисиста това, което смята, че заслужава: внимание, похвала и власт. Тяхната самооценка зависи изцяло от получаването на това, което смятат, че имат право, което може да включва неща като влияние, пари, слава, уважение, да се страхуват от тях, да им завиждат и т.н.

Нарцистично предлагане

Жертвата на нарцисист е източникът на нарцистично снабдяване: те се грижат за вас само когато могат да ви използват, за да задоволят нуждите си. Нарцисистите виждат взаимоотношенията като начин за задоволяване на собствените си нужди. Нарцисистът изисква специално отношение и възхищение и използва други хора, за да си доставя това, от което се нуждае.

Когато ви използват като нарцистичен източник, чувствате, че партньорът ви контролира нещата и трябва да правите каквото иска. Те изискват внимание, похвали и комплименти, карайки те да се чувстваш сякаш те виждат като обект, а не като човешко същество.

Вие сте там само за да ги поддържате щастливи, а не в здрава връзка между двама души, които се обичат. Когато нарцистичното предлагане спре – когато нещо, което очакват, не идва – проблемите, които крият с нарцисизъм, заплашват да излязат наяве.

Те увеличават своето нарцистично поведение и търсят някого, когото да обвинят, действайки като жертва, за да получат повече нарцистично предлагане: утвърждаване, чувство за важност и одобрение.

Има три фази на цикъла на нарцистичните взаимоотношения: идеализацияобезценяване и отхвърляне. Целта на всяка от тях е да държи жертвата на нарцисиста в капан, осигурявайки необходимото нарцистично снабдяване.

Етап 1: Идеализация

В началото на връзката нарцисистът ви идеализира и ви кара да се чувствате специални, като сте обгрижвани, а те са любящи и отдадени. Те се отнасят с вас като с ценен човек и времето ви заедно се чувства като приказкаТова е етапът, в който нарцисистът ви омагьосва.

Връзката се развива бързо: скоро след като се запознаете, те ви казват, че ви обичат. Ти си този, когото са търсили през целия си живот, тяхната сродна душа – което те кара да вярваш, че си срещнал любовта на живота си.

Нарцисистът се представя за идеалния партньор. Те разбират какво искате и стават този човек. Страстта и обичта, които ви дават, са опияняващи, така че сваляте бдителността си. Забелязвате някои червени знамена, но можете да ги оправдаете.

Здравите взаимоотношения се променят в нещо по-стабилно след първоначалния розов етап във връзка с нарцисист, това е мястото, където започва злоупотребата.

Етапът на идеализация може да включва нарцистични любовни модели като:

• Любовно бомбардиранеТова е тактика за романтична манипулация на изключително интензивни прояви на любов и привързаност, предназначени да ви накарат да им се доверите.

• Заявяване на любов към жертвата.

• Грандиозни романтични жестове.

• Винаги казват правилното нещо.

• Казват "Обичам те" много рано във връзката.

• Екстравагантни подаръци.

• Държат се така, сякаш сте центърът на техния свят.

• Големи изявления за безгранична любов.

• Обсъждане на брак; притиска ви да се ангажирате.

• Винаги наоколо.

• Постоянно поддържане на връзка.

• Пренебрегване на границите.

• Изискване да прекарвате цялото си време заедно.

Етап 2: Девалвация

Когато етапът на пеперудите отмине, нарцисистът разкрива истинското си лицеВместо да се сближат, както в здрава връзка, нарцисистите започват да пренебрегват партньора си. Вместо интимност и растеж, те започват да показват примери за нарцистично насилие.

Етапът на девалвация е, когато нарцисистът осъзнае, че партньорът му не е перфектен, което ви събаря от пиедестала. Сега жертвата им няма никаква стойност и те смятат за нищожен. Не си достатъчен, за да подхранваш самочувствието им, така че те отнемат всички прояви на привързаност, които преди са ти давали.

Насилственото поведение започва бавно и незабележимо. Нарцисистът използва манипулационни тактики, за да изкриви вашата реалност и да ви накара да се съмнявате, докато не се почувствате засрамени, сами или сякаш сте лош човек.

Те използват многобройни стратегии за емоционално насилие, за да ви контролиратобезсилват ви, отказват ви от обич, критикуват, омаловажават, използват секса като оръжие, унижават ви и всичко друго, което могат да измислят, за да съсипят самочувствието ви и да ви накажат, че не давате това, от което имат нужда.

Ако ги отблъснете или се изправите срещу тях, те обръщат нещата и се представят като жертва, а вие като насилник.

Някои примери за нарцистично поведение в етапа на девалвация включват:

• Отбягване.

• Изолиране от близките ви.

• Заплашват ви с физическо насилие, напускат ви или се самонараняват.

• Пълно незачитане на границите.

• Сдържани или никакви прояви на обич или секс.

• Обиди, обвинявания, унижения и подигравки.

• Нежелание за общуване.

• Контролиращо и ревниво поведение

Етап 3: Отхвърляне

Нарцисистите прекратяват романтичните връзки, когато жертвата им вече не им осигурява нарцистично снабдяване.

Когато нарцисистът вече не може да ви използва, за да подхранва чувството си за важност и его, злоупотребата се засилва. Може да бъде предизвикано от вашите опити да отстоявате себе си или да разрешите проблемите във връзката си, но егото на нарцисиста е причината.

В този момент нарцисистът се готви да се раздели с вас, но в ненаситната си нужда да се чувстват превъзходни, те искат първо да се уверят, че ще "спечелят", преди да ви изхвърлятВ случай, че вие ​​сте този, който се опитва да прекрати връзката, нарцисистът ще използва тактики за манипулиране и емоционално насилие и ще ви даде битка, защото те искат да бъдат тези, които се смеят последни.

Аргументите в здравите взаимоотношения са инструменти за решаване на проблеми – нарцисистът ги използва, за да ви нарани и да ви обвини, че сте разрушили връзката ви. Не съжалявайте за прекратяването на връзката ви: нарцисистът никога не е търсил любов и приятелство, само повишаване на егото и внимание.

Примери за нарцистично поведение в етапа на отхвърляне включват:

• Отмяна на чувствата.

• Вини ви за всички проблеми във връзката ви.

• Представяне на себе си като жертва.

• Показване на отвращение и презрение.

• Отхвърляне на вашите аргументи.

• Използват ви като изкупителна жертва за собствените си чувства.

• Гняв и ярост.

Справяне с нарцистичните модели на взаимоотношения

Нарцисистите наистина не обичат себе си, така че не могат наистина да обичат някой друг или да изпитват съчувствие към чувствата на партньора си. Те виждат другите хора от гледна точка на това, което могат да направят за тях – обръщат им внимание и хранят егото си.

В началото нарцисистът може да изглежда много привлекателен, защото прави всичко необходимо, за да ви закачи. Бързо се влюбват и също толкова бързо се обръщат.

Нарцисистът е човекът, който става по-малко привлекателен, колкото повече го опознавате. Те лесно се чувстват пренебрегнати, драматични са и търсят внимание и ви карат да се чувствате сякаш нуждите ви са маловажни.

Нарцисистът става контролиращ, ревнив и пренебрежителен, оставяйки ви с лоша представа за себе си и смачкано чувство за собствено достойнство веднага щом решат, че сте безполезна, когато не се държите така, както те искат.

Ефекти от нарцистично насилие

Всеки вид злоупотреба оставя отрицателни ефекти върху вашето психично здраве. Да бъдеш във връзка с нарцисист те променяСлед като сте били жертва на нарцисист, оставате да се чувствате безсилни и безнадеждни. По време на връзката сте били манипулирани и нуждите ви са били игнорирани.

За да поддържате връзката си стабилна, вие сте се фокусирали върху извършването на нещата, които нарцисистът изисква, увреждайки самочувствието виВашите чувства са обезсилени и вашите мисли са пренебрегнати. Въздействието на нарцистичното насилие може да има сериозни последици, като например:

• Объркване

• Депресия

• Гняв

• Безпокойство

• Вина

• Срам

• Липса на самочувствие

• Да сте плахи и послушни

• Обвинявайки се за това, през което сте преминали

• Проблеми със съня или храненето

Ако смятате, че тези ефекти са тежки, първата ви стъпка трябва да бъде да получите професионална помощ. Съветник или група за подкрепа може да ви помогне да се справите с чувствата си и да се отучите от поведението, което сте били принудени да възприемете от вашия насилник.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay