Как да планираме празничния си бюджет?

Как да планираме празничния си бюджет?

Наближава времето за подаръци за роднини, приятели, близки и за нас самите, стабилно пазаруване на храна, напитки, украса и нека признаем - куп излишни неща, увеличават се средствата за тоалети за предстоящите празненства, зачестяват посещенията на заведения.

За да се насладите истински и без излишно напрежение на коледно-новогодишния сезон, добре би било да си определите – да го наречем "коледно-новогодишен бюджет", за да контролирате добре и разумно финансите си в този период на годината и да не прекалите с безразборното харчене и празничната еуфория да ви изненада на следващия месец неприятно с празен портфейл.

Първо, направете базисен анализ на своите финанси – какви пари може да отделите през този месец, като оптимален вариант, и за какво ще трябва да харчите.

Тъй като подаръците вероятно ще са най-голямото перо, направете подробен списък с хората, на които ще подарявате и какво ще им подарявате, както и ориентировъчни цени. Придържайте се към този списък и заявеното и проследявайте усилено и често.

Ако сте предвидили 100 лева за подарък на някого, но сте направили няколко покупки и сте получили всичко необходимо само за 70 лева, тогава вземете тези допълнителни 30 лева и ги използвайте добре. Може да ги добавите към друг подарък, за който сте отделили по-малко или пък да вземете подарък за някой, за когото не е останало в списъка. Освен това, ако имате деца, знаете, че коледният им списък се увеличава неимоверно всеки изминал ден, доближаващ се до празниците, така че и там трябва да има резервни пари за детски мечти.

Ако планирате гости за Бъдни вечер, Коледна и Нова година, изгответе подробен списък - този път хранителен и с напитки, в зависимост от това какво мислите да приготвяте. Бъдете прецизни и пестеливи, защото все пак са поредица от празнични дни.

Ако ще пътувате у нас или в чужбина, вероятно вече сте си направили плана, но ако все още не сте, търсете добре, много често има изгодни оферти в последния момент за билети, а и за интересни места за отдих. Иначе топлината на домашния уют винаги е много добра идея.

Относно украсата у дома – винаги се втурваме в най-голямата лудница по магазините, за да търсим нови и абсолютно излишни неща. Ние ви предлагаме да направите ревизия на миналогодишната украса и да помислите как бихте могли да я преобразите, за да я използвате отново същата, но все пак да бъде различна. В интернет ще откриете интересни идеи, които да ви вдъхновят. Това занимание ще се отрази благоприятно не само на портфейла, но ще ти спести и обиколките из препълнените магазини. Ако този ви устройва, все пак не забравяйте да вземете поне една нова играчка за елхата.

В основата на добрата организация е правилното планиране, в случая на т.нар. "коледно-новогодишен бюджет". След като се погрижиш за най-големите пера в него – храната и подаръците, можеш спокойно да посрещнеш празниците.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay