Правилният начин за съхранение на пъпеш

Правилният начин за съхранение на пъпеш
Pexels

Сладък и леко флорален, пъпешът е любим плод през лятото. Когато пазарувате в магазина за хранителни стоки, потърсете пъпеш с гладка и восъчна кора, която леко се поддава при натиск. Зрелият пъпеш също трябва да мирише сладко и да звучи кухо, когато го почукате с пръсти.

След като вземете зрял пъпеш (или два), сервирайте го в сочна салата като салата от пъпеш с джинджифил и лайм, самостоятелно на резени или заедно с тънко нарязано прошуто.

Правилният начин за съхранение на пъпеш Pexels

А ето и как трябва да съхранявате пъпеша, за да можете да се възползвате максимално от този освежаващ, многофункционален плод:

Как да съхранявате цял пъпеш

Съхранявайте цял пъпеш (особено не в съвсем узрял) на стайна температура върху плота. Съхранен по този начин, ще има време да узрее и ще издържи три до пет дни. Друга възможност е да съхранявате цял пъпеш в хладилник, където ще остане добър за една до две седмици, в зависимост от първоначалната му зрялост.

Как да съхранявате нарязан пъпеш

Поради високото си водно съдържание, пъпешът се разваля сравнително бързо, след като бъде нарязан. Най-добре е да съхранявате нарязания пъпеш в херметически затворен контейнер за съхранение на храна в хладилника, за да го запазите възможно най-свеж. Съхраняван по този начин, нарязаният пъпеш трябва да издържи около три до пет дни.

Можете ли да замразите пъпеш?

Да, със сигурност можете да замразите този плод. Важно е обаче да се отбележи, че замразяването променя драстично структурата на пъпеша. Замразеният пъпеш не е подходящ за прясна салата, например, но определено може да се използва в смутита, сорбета, сладкиши и сокове. Можете да съхранявате пъпеша във фризера за неопределено време, но пъпешът ще бъде в най-добрия си вид за около година.

За да замразите пъпеш, следвайте стъпките по-долу:

Отстранете кората и нарежете пъпеша на парчета.

Замразете парчетата на един слой върху тава, покрита с хартия за печене, за няколко часа.

След като парчетата са замръзнали, прехвърлете ги в херметически затворен контейнер и върнете контейнера във фризера.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay