Какво е микропенис и как влияе върху секса и плодовитостта?

Какво е микропенис и как влияе върху секса и плодовитостта?
Pexels

Много мъже се притесняват, че размерът на пениса им е твърде малък. Въпреки това, само малка част от хората с малки пениси всъщност имат това, което се нарича микропенис.

Ето някои неща, които трябва да знаете за микропениса - от това защо се случва до това как влияе на секса:

Какво е микропенис?

Микропенисът е рядко медицинско състояние, при което генетични или хормонални проблеми причиняват малък пенис, който е доста под средния размер. За да се счита пенисът за микропенис, той трябва да бъде с 2,5 стандартни отклонения под средния размер на еректиралия пенис.

"Всичко по-малко от около 9,2 см, когато е еректирал, може да се счита за "микропенис", казва Джамин Брамбхат, доктор по медицина, експерт по урология и сексуално здраве в Orlando Health. Други изследователи смятат, че дължината на микропениса за възрастни е под 9,4 см.

Обикновено микропенисът се диагностицира при новородени бебета. Това не е състояние, което кара член с нормален размер внезапно да се свие. "Не можете да развиете микропенис с течение на времето", казва Брамбхат.

Като възрастен, наличието на микропенис може да накара хората да се чувстват неудобно, особено по време на секс. Въпреки това, ако вашият партньор има микропенис, все още можете да правите секс и да имате качествена връзка.

Причини

Микропенисът вероятно е причинен от хормонални аномалии, докато бебето расте в утробата. На този етап ниското производство на тестостерон може да попречи на пениса на плода да се развие нормално.

Други медицински състояния и генетични заболявания също могат да причинят микропенис:

Хипогонадотропен хипогонадизъм: Това е състояние, което засяга нивата на тестостерон и може да попречи на обичайния растеж на пениса.

Редки генетични заболявания: Генетичните заболявания като синдрома на Калман също могат да забавят или предотвратят пубертета, което често води до микропенис.

Нарушение на половото развитие (DSD): Това е хромозомно разстройство, което може да причини микропенис.

Изследванията също така свързват микропениса с излагането на пестициди по време на бременност и приемането на естроген-базирани лекарства за плодовитост.

Понякога обаче лекарите не могат да определят точно какво причинява микропенис.

Симптоми и диагноза

Основният симптом на микропенис е неговият малък размер, който зависи от възрастта. Възрастните с микропенис ще имат еректирал пенис с дължина 9,32 сантиметра или по-малко.

Тестисите и другите вътрешни гениталии обикновено са със среден размер. Като се има предвид това, възможно е да имате микропенис и малки или недоразвити тестиси.

Лекарите обикновено диагностицират микропенис при новородени бебета чрез измерване на пениса от срамната кост до върха на главата на пениса. При бебетата микропенисът е под 1,9 сантиметра.

Децата, които не са влезли в пубертета, също могат да бъдат диагностицирани с микропенис, ако дължината на еректиралия им пенис е 3,8 сантиметра или по-малка.

За да определи какво причинява микропениса на дадено лице, лекарят може също да провери за генетични или хормонални аномалии с помощта на кръвни тестове.

Кога не е микропенис?

Истинският микропенис присъства при 1,5 на 10 000 родени деца от мъжки пол. Пенисите се срещат във всякакви форми и размери. Да имате по-малък от средния пенис не означава непременно, че имате медицинско състояние и размерът не е най-важната част от правенето на секс.

Опции за лечение

Микропенисът често може да бъде лекуван с терапия с тестостерон, ако е диагностициран в ранна детска възраст. "Понякога можете да дадете на бебе с микропенис един тон тестостерон през първите три месеца от живота му и да накарате пениса да порасне", казва д-р Одри Ри, уролог в клиниката в Кливланд. Лечението с тестостерон все още може да бъде ефективно дори след ранна детска възраст, но само ако е направено преди пубертета.

Тестостероновата терапия често включва поредица от тестостеронови инжекции, но на бебетата може също да се прилага тестостеронов крем, приложен върху кожата. Изследванията показват, че и двете лечения са ефективни за ускоряване на растежа на пениса при бебета и малки деца. Лечението има минимални странични ефекти, но също така може да увеличи общия темп на растеж и растежа на костите.

Хирургията за удължаване на пениса, известна като фалопластика, е друга възможност за възрастни.

Хирургическите възможности обаче могат да причинят усложнения и не предлагат значителни резултати.

Секс с микропенис

Наличието на микропенис обикновено не пречи на мъжете да получават ерекция, да мастурбират, да имат оргазъм или да уринират. Въпреки това, в някои случаи мъжете с микропенис не могат да правят проникващ секс. 

Но е възможно да имате напълно задоволителен сексуален живот, ако вашият партньор имате микропенис. Просто се съсредоточете върху сексуалните актове, които можете да извършите. Можете да имате много забавление и удовлетворение от пръстите, устата и играчките. 

Можете също да експериментирате с позите, като например вариации на мисионерска, при която жената подпира бедрата си върху купчина възглавници и след това поставя краката си изправени нагоре, за да опрат върху гърдите и раменете на партньора, докато мъжът коленичи. Кучешката е друга чудесна възможност, тъй като по-големите пениси могат да причинят дискомфорт или болка.

Микропенис и плодовитост

Наличието на микропенис не ви прави непременно безплодни, но може да направи зачеването по-трудно. Някои изследвания свързват дължината на пениса под 5 см с по-ниски нива на зачеване. Ако човек има нарушение на хипофизата, което причинява микропенис, ниските нива на тестостерон също могат да причинят нисък брой сперматозоиди.

Технологията за асистирана репродукция, като вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане, може да помогне на вас и партньора ви да заченете дете, особено ако не е възможен проникващ секс.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay