Какво се случва с мозъка ни след секс?

Какво се случва с мозъка ни след секс?
unsplash

Какво точно се случва с мозъка ни след секс? Възможно ли е да не си падате толкова по някого, а след секс с него да изпитвате силно чувство на привързаност? Може да има моменти, в които бъркаме чувствата на похот и любов в разгара на момента. Независимо от това, има нещо, което се случва в мозъка, когато правим секс с някого. 

Ето какво е то:

Обвинявайте хормоните

Когато сме интимни с някого, окситоцинът, известен още като "хормона на любовта", се освобождава в тялото. Освен това окситоцинът е свързан с положително социално функциониране и е свързан с обвързване, доверие и лоялност. 

Проучванията показват също, че окситоцинът достига пикове по време на оргазъм, така че ако това е интензивен секс, при който пресичате финалната линия, може да почувствате още по-силна връзка с човека, с когото сте споделили секса.

Съвсем естествено е да свързваме тези чувства с човека, с когото сме ги споделили, и ни остава да искаме повече от него. Това може да е причината да започнем да мислим за някого повече, след като сме правили секс с него. 

Чувството на привързаност не е само от секса

Добрата новина е, че не е необходим полов акт с пенис във влагалището, за да се произведе окситоцин.

Окситоцинът се освобождава при различни дейности, от това да видим нашето куче до масаж, игра на отборни спортове, раждане или наблюдаване на син цвят.

Силната връзка между двама души или чувство на привързаност към един човек може да възникне и по време на други видове интимност. Една прегръдка или докосване може да повлияе на някои от тези същите видове чувства.

Също така е важно да запомните, че правенето на секс при никакви условия няма автоматично да освободи окситоцин или да ви накара да се почувствате свързани с партньора си. Например жертвите на сексуално насилие не изпитват чувства на привързаност към насилниците си, нито редовният секс в нещастен брак може да "поправи" връзката или да ви накара да се влюбите отново. 

Въпреки че сексът може да задълбочи съществуваща връзка между двама души, това, което ни кара да се чувстваме привързани, е интимността на преживяването и вродената химия на партньорите. Неща като гледане в очите на другия или споделяне на лични истории с друг може да създаде същия тип връзка.

Може би следващия път, когато се чудите дали сте влюбени или дори изпитвате чувства към някого, след като сте били интимни с него, запитайте се дали просто сте харесали преживяването и чувствата, които сте имали, когато сте правили секс (включително когато сте се целували и докосвали) или ако смятате, че сте изпитали вид интимност на различно ниво и изпитвате по-дълбоко чувство по други причини.

Както повечето неща в живота, няма незабавна формула за изпитване на чувства към някого - със или без секс. Но имайки предвид неща като ефекта на хормоните, може да помогне да се обясни защо изведнъж наистина се влюбвате в някого, след като сте били интимни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay