10 съвета как да се справим с изгорен език

10 съвета как да се справим с изгорен език

Има моменти, в които сме толкова гладни, че с нетърпение вкусваме от горещата супа. Това води само до едно единствено последствие - изгорен език. Друг коронен номер е прекалено топлият чай, който бързаме да изпием със закуската сутрин.

Както се оказва, и бузите, и гърлото имат вкусови рецептори. Но когато изгорим езиците си, допълнителните вкусови рецептори спират да функционират и трябва да вкусваме храната по различен начин. Тази болка не ни оставя друг избор, освен трескаво да търсим незабавни успокояващи средства. За щастие има някои решения, които могат да ви донесат незабавно облекчение, без да изпразвате джобовете си. Ще ви покажем някои страхотни начини за лечение на изгорял език. Ето кои са те:

Солена вода

Изплакнете езика с хладна смес от солена вода. Можете също така леко да жабурите разтвора в устата си, преди да го изплюете. Изплакването със солена вода има антисептичен ефект.

Студено мляко

Потопете езика в студено мляко и изчакайте известно време, докато се почувствате по-добре. Можете да повторите тази процедура, ако отново почувствате болката в устата си. Млякото осигурява специално покритие, което водата не може, така че винаги, когато имате избор, изберете мляко.

Поставете мед в устата си

Медът има не само успокояващ ефект, но и приятен вкус. Този продукт е и научно доказан лечител на изгаряния. Ако не сте алергични към продукти от мед, това лекарство може да се превърне в едно от любимите ви. Вземете лъжица мед и намажете подутия си език с дебел слой. Оставете го да престои толкова време, колкото можете, за да даде пълен ефект.

Ментова дъвка

Ментата е просто и бързо средство, тъй като ментолът помага за активиране на чувствителните на студ зони. Ще ви даде усещане за охлаждане, вследствие на което естествено ще започнете да се чувствате по-добре. Просто поставете парче ментова дъвка точно върху изгореното място и не я дъвчете. Уверете се, че не я оставяте там твърде дълго, особено ако сте свръхчувствителни към ментовите продукти като цяло.

Сок от алое

Алоето е естествен лечител, който се препоръчва при рани от изгаряния от първа и втора степен. Продуктът може значително да намали времето за заздравяване на изгаряния и да ви предостави известен комфорт още при първото приложение. Просто изстискайте сока от алое направо върху езика си и го оставете да престои.

Шоколад или захар

Известно е, че кристалната захар се използва за лечение на рани, които трудно заздравяват. Тя ще помогне за облекчаване на тази първоначална, дразнеща болка. Сложете кубче захар върху езика си. Можете да използвате всеки продукт, съдържащ захар като шоколад.

Капки лед

Прилагането на нещо студено е една от първите идеи, които могат да ви хрумнат при изгаряне на езика. Но правилното приложение е ключово тук. Никога не облизвайте кубчето лед, тъй като може да влошите състоянието си. Вместо това можете да капнете малко лед директно върху повърхността на езика си, като се уверите, че покрива наранената област.

Потопете езика си в чаша студено кисело мляко или друг продукт, съдържащ млечни бактерии

Млечните бактерии се считат за добър терапевт, когато става въпрос за намаляване на риска от инфекция. Потапянето на езика в кисело мляко, кефир или друг пробиотичен продукт, който съдържа тази бактерия, ще ви помогне да избегнете инфекция след изгаряне.

Изплезете езика си и започнете да дишате като куче

След като изгорите езика си, не го дръжте затворен в устата си. Опитайте се да му дадете колкото е възможно повече въздух. Можете да вземете назаем техниката на дишане, която кучетата използват, като поемат дълбоко вдишване и издишване с език, стърчащ от устата ви. Това ще ви помогне да получите известно облекчение, след като току-що сте отпили нещо наистина горещо.

Помиришете цвете през устата си

Друга техника е да отклоните вниманието си от болката, като помиришете нещо, като цвете, през устата си. Ще ви разсее от болката от изгарянето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay