Ето какво лекарите препоръчват да ядете, ако имате ендометриоза

Ето какво лекарите препоръчват да ядете, ако имате ендометриоза
Pexels

Ендометриозата се отнася до състояние, при което тъкан от матката, расте извън нея в други части на тялото, най-често в коремната кухина. Може да причини цял набор от неприятни симптоми, включително болезнени спазми, дълги тежки периоди, запек и подуване на корема, болезнен секс, проблеми с уринирането, болки в кръста и хронична умора. Тези симптоми са резултат от възпалението, дразненето и срастванията.

Въпреки че има редица промени в околната среда, които могат да помогнат при ендометриозата, промяната на диетата ви е чудесно начало. Лошата новина? Няма универсална диета за жени с ендометриоза. Нямаме достатъчно съществени доказателства или разбиране за това какво причинява ендо, така че не можем да кажем и по двата начина какво ще бъде най-ефективно за повечето жени.

Връзката възпаление/ендометриоза.

Установено е, че някои диети са полезни, особено когато се справят със специфични симптоми или основни причини. Ние знаем, че има възпалителен компонент, което вероятно е причината много жени с ендометриоза да съобщават за положителни ефекти, когато ядат диета, богата на омега-3 мастни киселини и зеленчуци, включително билки като куркума и джинджифил.

Проучванията показват, че увеличаването на приема на мазна риба, както и диета, богата на плодове и зеленчуци, може не само да намали риска от ендометриоза, но може действително да намали лезиите и болката. Тя отбелязва, че макар това да изглежда просто, в практиката си тя е открила, че много жени не получават препоръчителните осем порции комбинирани плодове и зеленчуци всеки ден. Препоръчвам четири порции зеленолистни, две от богат асортимент от зеленчуци, включително сладки картофи и зимна тиква заради витамин А, който насърчава здравето на имунитета, и две порции горски плодове, които са богати на фитохимикали, които помагат за намаляване на възпалението.

Как естрогенът може да играе роля.

Освен възпалението, нивата на естроген в тялото ви могат да имат голям ефект. Един от факторите, които могат да причинят ендометриоза, е свръхпроизводството на естроген или свръхнатрупването на естроген, който тялото не може да премахне. Препоръчва се да се избягва излагането на външни естрогени от храната. Ограничаването на животинските продукти, включително месо и млечни продукти, може да намали натрупването на излишен естроген в тялото. Някои червени меса също могат да се окажат проблематични поради потенциала си да повишат възпалението.

Докато ограничавате тези храни, се препоръчва да поддържате функцията на черния дроб, за да помогне за отстраняването на излишния естроген от тялото. За да подпомогнете черния дроб, трябва да се заредите с кръстоцветни зеленчуци, които включват броколи, карфиол, къдраво зеле, рукола, зеле и брюкселско зеле. Фибрите също играят голяма роля във функцията на черния дроб. Фибрите позволяват токсичните натрупвания в черния дроб да се отделят по-ефективно през червата. Храните, богати на разтворими фибри, включват овесени ядки, черен боб, леща, бял боб, грах.

Справяне със симптомите на ендометриоза с диетични промени.

След като сте направили всичко възможно, за да се справите с основните проблеми, можете да започнете да разглеждате диетичните промени, специфични за симптомите. В случай на хронична болка в таза, чрез многобройни проучвания разбрахме, че богатата на антиоксиданти диета може да бъде полезна за справяне със състоянието.

Ако диетичните промени не донесат облекчение, помислете за разглеждане на факторите на околната среда, обмисляне на добавки или консултация с практикуващ лекар по функционална медицина.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay