10 деца, които промениха света

Те направиха света едно по-добро място

10 деца, които промениха света

Не е тайна, че децата са много по-креативни и гледат на света с любопитство. Като възрастни, смятаме, че сме придобили силата да направим нещо различно и започваме да гледаме презрително децата с големи мечти. Но обикновено грешим.

Възрастта няма значение, когато говорим за промяна на света...

1. Джак Андрака

Това момче е родено през 1997 г. Той е съвсем обикновено дете, докато близък приятел на семейството умира от рак на панкреаса. Това вдъхновява Джак да търси начин да идентифицира ранните стадии на рака.

На 15-годишна възраст той изобретява нов тип сензор за откриване на наличието на ракови клетки, който се оказва много по-евтин, бърз и точен от други тестове. Неговият проект е охвърлен от над 200 лаборатории, но накрая бива одобрен от д-р Аирбан Майтра в Джон Хопкинс.

2. Ан Макосински

През 2013 г. 16-годишната ученичка от канадска гимназия създава "Кухото фенерче", фенерче, което превръща топлината на тялото в светлина без никакви батерии или кинетична енергия. Тя била дълбоко развълнувана, когато научила, че приятел във Филипините има проблеми в училище: няма светлина през нощта, единственото време, в което може да пише домашното си.

Ан изразходва само 26 долара за своите прототипни материали, а тя има за цел да предостави безплатна притурка на хората в развиващите се страни.

3. Алекс Даанс

Роден през 1997 г. (знаменита година, оказва се), Алекс (на 12-годишна възраст) създава iAid, навигационно устройство, което помага на слепите. Веднъж помага на сляпа жена да пресече улицата и се замисля защо да не създаде устройство, което да помага на слепите хора.
Алекс се научава да програмира и скоро създава iAid, ръчно навигационно устройство, което използва GPS и компас, за да открие каквито и да е препятствия и да насочва слепите хора в правилната посока.

4. Малала Юсафзаи

Най-младият човек, който някога е получил Нобелова награда, е роден в Пакистан. Живее в малък град, управляван от талибаните, който забранява на момичетата да получават образование или да посещават училище. На 11-годишна възраст тя пише блог за местна станция на BBC, изразявайки желанието си момичетата да продължат обучението си.

Когато тя е навършила 15 години, Малала е била застреляна в главата, докато отива на училище. Тя оцеляла и била изпратена в болница в Бирмингам, Великобритания, където живее и управлява редица образователни проекти.

5. Ане Франк

Ане Франк пише "Дневникът на едно младо момиче", една от най-известните книги в света. Семейството й се е крило в продължение на две години, когато преследването на еврейското население се е увеличило, но в крайна сметка те били арестувани от Гестапо и изпратени в концентрационен лагер.

Тя умира на 16-годишна възраст в лагера само няколко месеца преди края на войната. Нейният дневник е публикуван през 1952 г. от баща й и е преведен на над 60 езика. Тя искала да стане журналист, но не оцеляла, за да стане свидетел как нейния дневник става една от най-известните книги.

6. Елиф Билгин

На 16-годишна възраст и след 2 години изследване и неуспешни опити, момиче от Турция накрая разработва процес, който превръща бананите в биопластика. Това би могло да намали замърсяването.

В дневника си тя пише, че Тайланд изхвърля 200 тона бананови обелки на ден, които могат да се използват много по-добре. Тя започва да експериментира и в крайна сметка печели наградата "Наука в действие" (конкурс на Google за 50 000 долара).

7. Боян Слат

16-годишен тийнейджър от Холандия е шокиран, когато намира много пластмаса, докато се гмурка в Гърция. Той решава да изследва замърсяването на океана, като свой проект в гимназията. На 18-годишна възраст той представя система, която използва океански течения, за да направи самия пластичен концентрат, намалявайки процеса на почистване на океана от хилядолетия до години.

Редица организации и компании оценяват неговото изобретение. Боян е най-младият човек, който някога е получил най-високата награда за опазване на околната среда на ООН.

8. Луи Брайл

Вероятно сте чували за брайловата система за четене и писане за незрящите. Тя е създадена от Луи Брайл, 15-годишен френски изобретател. Когато Луи бил на 3 години, травма на окото го оставя сляп.

Въпреки слепотата си, той завършва образованието си и получава престижна стипендия, за да се присъедини към Кралския институт за слепи младежи. Там започва да работи върху система, която би помогнала на слепите хора да пишат и четат бързо, която той представя на своите връстници на 15-годишна възраст.

9. Easton LaChappelle

14-годишен тийнейджър прави първата си роботизирана ръка, използвайки ЛЕГО и риболовен проводник. Той не спира до тук, използвайки технологията за 3D принтиране и благодарение на познанията си за роботиката, той превръща своя прототип в достъпно и практично устройство.

В резултат на това НАСА го кани да се присъедини към екипа на "Робоноут". Той е само на 17 години и вече е работил за НАСА. Това е доста впечатляващо резюме!

10. Фило Фарнсуърт

Фило е 14-годишно момче, което живее във ферма, но има завидни познания по химия и физика. Той има идея и се консултира с учителя си. Идеята му е толкова сложна, че прави цяла диаграма на дъската. Момчето е насърчено да продължи да работи върху идеята си и през 1927 г. Фило Фарнсуърт разработва и патентова първата световна електронна телевизия.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay