В кои случаи трябва да избягваме консумацията на бял ориз?

В кои случаи трябва да избягваме консумацията на бял ориз?
Canva

Белият ориз е широко разпространен в световната кухня и предлага въглехидрати, основно във формата на скромни количества протеини и фибри. Въпреки че е добър източник на енергия, белият ориз е нискокалоричен и има висок гликемичен индекс, който може да доведе до бързо повдигане на нивата на кръвната захар. Следователно, макар да е често консумиран, се препоръчва умереност и разнообразие в хранителната диета:

Има няколко случая, в които е добре да избягвате консумацията на бял ориз:

Диабет

Бялият ориз има висок гликемичен индекс, което означава, че може да повдигне нивата на кръвната захар бързо след консумация. За хората с диабет това може да бъде проблематично, тъй като може да доведе до внезапни скокове и падения на нивата на кръвната захар. В тези случаи се препоръчва консумация на по-бавно усвояващи се въглехидрати, като кафяв ориз или други цели зърнени храни.

Контрол на теглото

За хората, които се стремят да контролират теглото си или да отслабнат, бялият ориз може да не е най-добрият избор. Той често се свързва с висок калориен принос и нисък хранителен профил, което може да затрудни постигането на целите за отслабване.

Здравословни предпочитания

За някои хора, които следват здравословен начин на живот или диета с високо съдържание на пълнозърнести храни, бялият ориз може да не е най-добрият избор поради ниското си съдържание на фибри и други хранителни вещества.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay