Защо ядем и пием повече, когато сме пред екрана?

Защо ядем и пием повече, когато сме пред екрана?

Представете си вечер на дивана, гледайки любимото си телевизионно предаване. Тази уютна сцена вероятно включва купа пуканки, чаша вино и може би пълен набор от вкусотии. Не е тайна, че гледането на телевизия се съчетава добре с ядене и пиене. Пнякога, унесени от това, което гледаме, не се усещаме колко всъщност храна поемаме.

Има ли нещо в гледането на телевизия, което ни кара безсмислено да ядем или пием повече? И ако е така, дали типът предаване, което гледаме, има нещо общо с това? Всъщност по същия начин, по който телата и хранителните ни навици са различни, отговорът на тези въпроси не е еднозначен отговор.

Как телевизията влияе върху хранителните ни навици?

Действително има потвърдена връзка между стоенето пред екрана и похапването.Има изследвания, които показват, че гледането на телевизия пряко влияе върху приема на храна и дори върху нашата чувствителност към сигналите за глад и ситост. Според специалисти факторите, които причиняват тази връзка, са: силата на навика, намаленото внимание, справянето с емоциите, хранителните асоциации и околната среда.

Някои от тях, като навик, намалено внимание и среда, може да изглеждат доста очевидни. Когато не обръщаме внимание на сигналите за глад и ситост на нашето тяло, докато ядем, е много по-лесно да ядем повече, отколкото бихме направили иначе.

Що се отнася до емоционалния аспект на похапването пред екрана, трябва да знаем, че е нормално да изпитваме прилив на чувства (отрицателни или положителни), докато гледаме телевизия. Опитите да загърбим или отблъснем тези чувства, вместо да си позволим да ги почувстваме, често може да ни доведе до други действия, които ни се струват утешителни - а именно ядене и пиене.

Защо ядем и пием повече, когато сме пред екрана?

Как различните жанрове влияят върху похапването и отпиването ни?

Да, жанрът на продукцията, която гледаме, може да повлияе на нашите потребителски навици. Това има много повече общо с личните ви предпочитания за хранене и пиене и колко сте сити, когато започнете своя Netflix маратон.

Въпреки това има няколко доказани връзки между типа шоу, което гледаме и това колко консумираме. Малко проучване от 2014 г., установява, че "приемът на храна се е увеличил, когато предаването е било познато на зрителите. В това всъщност има доста логика - комбинацията от комфортно шоу с комфортна храна може да бъде наистина успокояващо. Така че, ако планирате да гледате отново познати фаворити като "Приятели" или "Офисът", може да се почувствате по-склонни да хапнете, тъй като не сте толкова заети от това да следите сюжета.

Въпреки това, жанрът все още може да има известно въздействие в зависимост от това колко емоционално ви въздейства. Например, нов епизод на спокоен и лежерен сериал, може да ви накара да се почувствате по-спокойни от гледането на някой по-динамичен.

Навиците и това, което сме свикнали да гледаме може да повлияе на потреблението ни. Например, вашият подход към храната ще бъде много по-различен, ако типът предаване, което избирате да гледате, е нещо, което активно избирате да имате като фонов шум. Ако пък искате да обърнете внимание на всеки детайл, нещата ще стоят по различен начин. Последното може да ви държи по-погълнати от шоуто и следователно по-малко фокусирани върху консумацията.

Как да контролираме похапването, докато гледаме телевизия?

Първо и най-важно, няма нужда да се заричате да не похапвате. Всъщност най-добрият подход изглежда е просто да се облегнете и да се насладите на това, което гледате. С малко внимание, подготовка и подбор на храни, които избираме за нашето изживяване при гледане на телевизия, всеки от нас може да планира предварително хранене по начин, който остава в съответствие със собствените сигнали за глад и ситост на нашето тяло и прави цялостното преживяване по-приятно като цяло.

Но най-доброто от всичко е да включите тема за вашата храна и напитки според предаването, което гледате. Това  ви помага да вземате решения, които ще ви донесат по-голямо удовлетворение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay