4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закуска

4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закуска
Pexels

Попитайте всеки експерт по хранене кое е любимото му хранене за деня и гарантирано ще ви отговори- закуската. В края на краищата, храненето сутрин ви дава умствената и физическата енергия, от която се нуждаете, за да стигнете до обяд, а множество проучвания показват, че хората, които закусват, получават повече фибри, калций, витамин А, витамин С, рибофлавин, цинк, и желязо, отколкото тези, които пропускат сутрешното хранене. Хапването на закуска помага на сърцето, плътността на костите, метаболизма и храносмилането. 

Ето кои са 4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закуска:

1. Яйца

4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закускаPexels

Може би най-универсалната храна, яйцата осигуряват вкусна, бърза и питателна закуска във всякаква форма – бъркани, сварени, поширани и т.н. Яйцата са един от малкото хранителни източници на витамин D. Това е от съществено значение за правилната имунна функция, особено защото повечето от нас не получават достатъчно витамин D. Всяко яйце съдържа 44 IU витамин D, както и 6 грама протеин, плюс холин, който е важен за здравето на мозъка.

2. Овесени ядки

4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закускаPexels

Овесените ядки са просто прекрасни като съставка. Можете да ги използвате в печива, овесени каши и други. Можете също така да ги смелете и да ги използвате като брашно. Без значение как решите да ги използвате, овесените ядки са чудесни за вашето сърце. Разтворимите фибри, които съдържат, бета-глюкан, имат способността да понижават нивата на холестерола по естествен път. Освен това овесените ядки съдържат устойчиво нишесте, което действа като фибри и ви помага да се чувствате сити по-дълго. Това означава, че ако закусвате овесени ядки, няма да имате нужда от междинно хранене преди обяда.

3. Зелени смутита

4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закускаPexels

Зелените смутита са пълни с ползи за здравето. Зелените смутита обикновено са смес от плодове, зеленчуци и билки и са заредени с витамини от група B. Можете да добавяте най-различни продукти в тях- зелени листни зеленчуци, различни плодове, семена и други. Зеленото смути също е чудесно за предтренировъчно хранене.

4. Пълнозърнест тост с квас с плодове и ядково масло

4-те най-здравословни храни, които да хапвате на закускаPexels

Можете да използвате пълнозърнеста филийка, намазана с бадемово масло или сусамово масло. След това наредете пресни плодове като нарязано грозде или семена от нар и поръсете с тиквени семки, фъстъци или конопено семе, за допълнителни хранителни вещества и хрупкавост. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay