Има ресторанти, за които хората са готови да чакат със седмици за резервация и да изминат стотици километри, за да стигнат дотам. И когато едно ястие изглежда привлекателно, клиентите получават двойно повече удоволствие от храната си и са готови да платят още повече.
Въз основа на мнението на критиците искаме да ви запознаем с най-търсените ястия от легендарните ресторанти:
1. Гъба от японски ресторант "Inua"
Японският ресторант Inua приготвя гъбата Maitake в продължение на 5 дни, след което я опушват, задушават я в Мисо и я сервират с венчелистчета от сакура, консервирани в сол. Ресторантът получи 2 звезди на Мишлен 2 години след откриването си, благодарение на техния роден в Германия готвач Томас Фребел.
2. Комбуча от испански ресторант "Mugaritz”
Комбуча с цветя е едно от ястията, с които испанският ресторант Mugaritz, който зае 7-мо място сред най-добрите ресторанти в света, изненадва своите посетители. Десертът се предлага като част от менюто, което предизвиква любопитство: освен комбуча можете да намерите и черен банан със скариди и сладолед от стриди.
3. Тако от мексиканския ресторант "Frida"
Най-скъпото тако в света се състои от лангустин, говеждо месо от Кобе, хайвер от албинос хусо и сирене Бри с черни трюфели. Това ястие се предлага от ресторант "Frida", разположен в мексиканския курорт Grand Velas Los Cabos.
4. Пиле в соев сос от Сингапур
Най-евтиният ресторант със звезда Мишлен се нарича "Хонконгски соев сос пилешки ориз и юфка". Той стана известен с пилето си в соев сос, поднесено с ориз, което струва само 2,20 долара. След получаването на наградата Мишлен в ресторанта се появиха големи опашки, където човек може да прекара повече от 2 часа в чакане. Но собственикът Чан не планира да увеличава цените на своите ястия, казвайки, че "не е честно да ги вдига, само защото е спечелил награда."
5. 2-килограмова пържола от ресторант в Тексас
Ресторант в Тексас предлага своето ястие, пържола 2 кг, безплатно на тези, които успеят да изядат цялата порция в рамките на един час. Победителят не трябва да плаща цената на пържолата, която е $72.
6. Десерт от горски плодове и цвекло в испанския ресторант "Mugaritz”
За да се създадат тези огромни ядливи мехурчета, направени от зрели на слънце плодове и червено цвекло, на готвача Андони Луис Адурис му отнело една година експерименти.
7. Салата "Gargouillou" от френския ресторант "Bras"
Ресторант "Bras", разположен във Франция, използва до 60 съставки за едно ястие: венчелистчета, зеленчуци, цветя, семена - всяка от които се готви отделно. Компонентите се променят в зависимост от сезона. Например, може да има папрат, бял пореч, чесън от рокамбола, детелина, стрък карфиол, грах, грудков кервил, настурция, фитеума, патипан тиква, уелски лук, ендивия, пиле, розова репичка, салсифи, домат, пролетен лук, алпийски копър , и манатарки.
8. Десерти от ресторант "Mickey & Monkeys” в Санкт Петербург
Когато планирате да посетите "Mickey & Monkeys", опитайте се да гладувате, за да изпитате не само естетическо, но и гастрономическо удоволствие от техните огромни десерти, които съдържат около 900 калории.
9. Кафе в моркови вместо чаши в австралийския "Locals Corner"
Този австралийски ресторант обича да вари кафе и да го сервира в най-необичайните чаши. Освен в морковите, сервира се и в ябълки и авокадо.
10. Солен лук с горски гъби от датския ресторант "AOC"
Тази модерна скандинавска кухня се основава на използването на местни сезонни продукти. Ресторантът, с Мишлен (2 звезди), разположен в Копенхаген, ресторант AOC предлага на своите посетители солен лук с диви гъби и вино.
11. Тапиока с кокос и раци от бразилския ресторант "D.O.M."
Алекс Атала, готвачът на "D.O.M." ресторант, който има 2 звезди на Мишлен, създал това необичайно ястие, използвайки раци, тапиока и кокос. Алекс е известен със своята борба за опазване на тропическите гори на Амазонка и защита на правата на местното население. Менюто на ресторанта дори включва съставка, която е традиционна за племето Банива - амазонски мравки.
12. Миди от ресторант "Coi” в Сан Франциско
Ресторантът с 2 звезди на Мишлен "Coi" избягва традиционния начин, по който повечето ресторанти сервират миди. Мидените каноли се приготвят с бекон, магданоз, чесън и лимон.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |