Събрала аромати и цветове от френското Средиземноморие, най-популярната супа от този край е истинска икона за кулинарията на Прованс.
Необходими продукти за 4 порции:
1,5 кг смесена риба (напр. барбун, светипетрова риба, морски костур, скорпид и др.), скариди и миди,
250 г домати
1 щипка шафран
5 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязан на полумесеци
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 стрък целина, тънко нарязана
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 дафинов лист
4 см портокалова кора
½ ч.л. семена от копър
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. перно или мастика
3 с.л. нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Отрязват се опашките, перките и главите на рибите и се слагат да врaт 15 мин. в 5 ч.ч. вода. Полученият бульон се прецежда.
Рибата се нарязва на големи парчета. Доматите се обелват и нарязват. Шафранът се накисва в 3 с.л. гореща вода.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, празът и целината. Задушават се, докато омекнат. Прибавят се чесънът, дафиновият лист, портокаловата кора, семето от копър, доматите, шафранът с водата и бульонът. Всичко се подправя със сол и пипер. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 10-15 мин.
Прибавят се мидите. След 3 мин. се слагат рибата и скаридите. След 7 мин. рибата се разпределя в чинии за сервиране. Към бульона се прибавя доматеното пюре и мастиката и се проверява на вкус. Във всяка чиния се слага по парче франзела и се залива със супата. Поръсва се с пресен магданоз.
2 | 0 |