Средиземноморско кулинарно изкушение: Буябес

Френска супа със странно име

Средиземноморско кулинарно изкушение: Буябес

Събрала аромати и цветове от френското Средиземноморие, най-популярната супа от този край е истинска икона за кулинарията на Прованс.

Необходими продукти за 4 порции:
1,5 кг смесена риба (напр. барбун, светипетрова риба, морски костур, скорпид и др.), скариди и миди,
250 г домати
1 щипка шафран
5 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязан на полумесеци
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 стрък целина, тънко нарязана
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 дафинов лист
4 см портокалова кора
½ ч.л. семена от копър
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. перно или мастика
3 с.л. нарязан пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Отрязват се опашките, перките и главите на рибите и се слагат да врaт 15 мин. в 5 ч.ч. вода. Полученият бульон се прецежда.

Рибата се нарязва на големи парчета. Доматите се обелват и нарязват. Шафранът се накисва в 3 с.л. гореща вода.

Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, празът и целината. Задушават се, докато омекнат. Прибавят се чесънът, дафиновият лист, портокаловата кора, семето от копър, доматите, шафранът с водата и бульонът. Всичко се подправя със сол и пипер. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 10-15 мин.

Прибавят се мидите. След 3 мин. се слагат рибата и скаридите. След 7 мин. рибата се разпределя в чинии за сервиране. Към бульона се прибавя доматеното пюре и мастиката и се проверява на вкус. Във всяка чиния се слага по парче франзела и се залива със супата. Поръсва се с пресен магданоз.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



21
Не е посочен 19.05.2012|10:10
ужас,не ми харесва никак
20
Не е посочен 18.05.2012|18:35
и както съм гладна .....
19
Не е посочен 18.05.2012|18:35
Много вкусна ми се вижда тази супа
18
Не е посочен 18.05.2012|12:07
С тоя шафран бая ни бъркате в джоба!
17
Не е посочен 18.05.2012|12:06
Изглежда вкусно!
16
Не е посочен 18.05.2012|12:04
доста е вкусно
15
Не е посочен 18.05.2012|11:56
ох, това е идеалното ядене за мен!
14
Не е посочен 18.05.2012|11:49
13
Не е посочен 18.05.2012|11:42
Обичам риба, обаче това ми идва много странно.
12
Не е посочен 18.05.2012|11:34
това не е за мен
11
Не е посочен 18.05.2012|11:28
аз не обичам, но понякога ям, защото са полезни
10
Не е посочен 18.05.2012|11:28
Жалко - много изтърваш, да знаеш!
9
Не е посочен 18.05.2012|11:26
Еее, що трябва да са сварени - запържи ги:))
8
Не е посочен 18.05.2012|11:25
Много обичам такива манджи, ама не са за моя стомах...
7
Не е посочен 18.05.2012|11:25
били много вкусни :)
6
Не е посочен 18.05.2012|11:19
И аз, най-вече скариди и рулца от раци както и хек пане....уфф направо огладнях вече и то страшно много:)
5
Не е посочен 18.05.2012|11:18
Яла съм миди, сварени и може би това е най-отвратителното нещо, което съм яла, може би, защото още не съм опитвала жабешки бутчета:)
4
Не е посочен 18.05.2012|11:17
с това определено няма да мога да се наям :)
3
Не е посочен 18.05.2012|11:16
Ако ми го сервират с това чудо с мустаците най-много да обърна чинията от страх, камо ли да тръгна да го ям.
2
Не е посочен 18.05.2012|11:02
много обичам морски дарове!
1
Не е посочен 18.05.2012|11:02
не си падам нещо по морската кухня
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay