11 често срещани неща, които не осъзнаваме, че могат да ни пристрастят

11 често срещани неща, които не осъзнаваме, че могат да ни пристрастят

Овлажняването на кожата, пиенето на диетични газирани напитки и слушането на музика са ежедневни навици, за които често не мислим по отношение на последиците. Но истината е, че дори най-често срещаните неща могат да доведат до пристрастяване и да навредят на ума и тялото ви.

Ето кои са най-често срещаните ежедневни действия, които могат да доведат до пристрастяване:

1. Овлажняване на кожата

Овлажняването на кожата за дълъг период от време може да я накара да забрави как да се хидратира сама. Едно проучване установи, че ако спрете да използвате кремове върху тялото си, кожата може да остане суха до 3 седмици без самохидратация. Но добрата новина е, че естественото овлажняване може да се възстанови естествено и постепенно.

2. Пиете диетични газирани напитки

Диетичните газирани напитки имат в състава си изкуствени подсладители и тъй като те са също толкова сладки като захарта, те също стимулират желанието и зависимостите. Ето защо преминаването от нормална сода към диетична версия не е най-добрият подход, ако искате да отслабнете.

3. Използване на солариум

Проучванията казват, че ултравиолетовите лъчи, отделяни в солариумите, увеличават мозъчния кръвоток в области, свързани със зависимостта от вещества. Ето защо хората, които обичат да ходят на солариум, често се връщат отново и отново. 

4. Нанасяне на балсам за устни

Считано за поведенческа зависимост, желанието да се нанася балсам за устни е често срещано. Това е така, защото това е ритуал, който доставя удоволствие и може да се превърне в натрапчив акт, точно като гризането на ноктите или скубането на коса.

5. Слушане на музика

Когато слушаме музика, допаминът се отделя в мозъка ни. Въпреки че това може да ни накара да се чувстваме еуфорични и да жадуваме повече, слушането на музика също е свързано с редица предимства, като подобряване на когнитивните резултати, намаляване на стреса и повдигане на настроението. 

6. Избелване на зъбите

Избелването на зъбите не само води до пристрастяване, но разстройството има и свое име: блеахорексия. Може да се разглежда като телесен дисморфичен проблем, тъй като хората са склонни винаги да виждат зъбите си мръсни и жълти, дори когато вече са перфектно бели.

7. Влюбване

Ранните етапи на влюбване имат подобни характеристики на пристрастяването към вещества, като глад, еуфория и безпокойство. Това се случва, защото и двете усещания стимулират една и съща мозъчна област, която е отговорна за познаването на преживяванията за награда и подтик.

8. Използване на капки за очи

Според проучванията, капките за очи могат да предизвикат силно пристрастяване. Те се използват по време на очен преглед, за да се види ретината или за лечение на възпаление на роговицата. 

9. Закупуване на дизайнерски дрехи и аксесоари

Натрапчивото пазаруване също се счита за вид поведенческа зависимост. Хората са привлечени от дизайнерски и луксозни марки, за да впечатлят другите и да се почувстват по-велики. Този акт води до повишено ниво на тревожност и изолация, но може да бъде лекуван с медицинска помощ.

10. Правене на селфита

Актът на постоянно правене на селфита може да се счита за психично разстройство и често се наблюдава при тийнейджъри с ниско самочувствие. Тази зависимост може да се види в 2 форми: необходимостта от постигане на перфектното селфи и желанието да получите добра обратна връзка в социалните медии.

11. Правете на пиърсинги

Ендорфините, известни също като химикалът, който ни кара да се чувстваме добре, се отделят, когато пробиете тялото си. Ето защо се случва прилив на еуфория и щастие, което кара хората да се пристрастят към това чувство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay