Какво означават рисунките на вашето дете?

Какво казват цветовете, които детето използва, за него

Играта е основно право и задължение на всички мъници. Чрез нея те развиват фината си моторика, научават нови неща за света и поставят себе си в него.

Известно е, че е добре още от съвсем ранна възраст на детето да бъде давано поле за изява. Дали ще свири на инструмент, ще пее или ще рисува, малкото не бива да бъде ограничавано. Дори родителят да смята, че то не е музикално или в рода няма художници. Не е казано, че трябва да се родиш Моцарт или Пикасо, за да се занимаваш с изкуство.

Според специалистите умението да рисува, владеенето на различни техники и навици показва нивото на развитие на интелекта на детето. Не пренебрегвайте "драсканиците". Ако вашето хлапе има свое обяснение – изслушайте го.

Рисунката може да покаже и степента му на развитие, и интересите му. Важно е само вие да сте го оставили да твори на спокойствие. Без да му обяснявате кое как трябва да изглежда, без да го коригирате и най-важното – без да го критикувате.

Какво получава детето от рисуването?

- Първо и основно – удоволствие. Дори само да прави точки или кръгчета на празен бял лист, за него това е свобода.

- Развива фината моторика – особено ако много внимателно, без повишаване на тон и налагане на мнение, коригирате начина, по който малкото държи молива или четката. Просто нагласяйте пръстчетата му.

- Развива умението да се сравняват фигури по цвят и големина.

- При обсъждането на творбата се развива умението за създаване на кратък разказ и описание на картина.

- Формира качества като прилежност, старание и внимание.

- Развива личността, защото чрез рисунката детето предава своите емоции.

А ето какво говорят цветовете за моментното състояние и темперамент на малкото:

Черно
Това е негативен цвят. Показва недоволството на детето от заобикалящия го свят. Ако е изобразило себе си в черно това може да показва недоволство от самия себе си. Често изпълнителните деца и пълните отличници, които се страхуват от провал, могат да изобразят себе си с този цвят.

Бяло
Няма как да бъде нарисувано, но ако фигурата е само очертана, без да е запълнена с цвят, това се счита за бяло. Обикновено това са рисунки, които показват безразличие към момента на творчество. Или темата не му е била приятна, или пък не му е достигнало време за довършване на произведението. Понякога такива рисунки сочат за наличие на математически заложби, защото това е схематично представяне на света.

Червено
Този цвят и неговите оттенъци символизират прекомерната активност. Ако това е цветът, който преобладава, то мъникът е превъзбуден и се нуждае от почивка. Характерен тон е за децата, които биват поощрявани да се занимават с прекалено много дейности – танци, езици, спорт...

Кафяво
Предпочитан цвят, когато детето рисува насила. Това е цветът на умората, съчетана с раздразнение. То може да не е свързано с някоя житейска ситуация, а по-скоро с конкретната тема, която е зададена за рисунката. Добре е да попитате мъника дали нещо го притеснява и, ако откаже да говори, просто като начало започнете да изисквате по-малко от него.

Зелено
Това е цветът на стремежа към положителни промени. Ако той е преобладаващият в рисунката, значи малкият творец се стреми към някакво постижение. Тук финият нюанс е да разконспирирате защо се стреми към нещо ново – за да постигне нещо или защото не е доволно от настоящата ситуация.

Синьо
Избират го деца, които се стремят към почивка и спокойствие. Но не бива да се бърка с раздразнителното желание за спокойствие, присъщо на кафявото. По-скоро това е здравословна умора, която търси заслужено спокойствие. Просто имайте едно на ум, че трябва да позволите на детето да си поеме въздух.

Жълто
Този цвят, както и оранжевото, говори за напрежение, свързано с очакване. То може да е както положително, така и отрицателно. Есента, обрисувана в жълто-червени тонове няма как да бъде притеснителна, но тръгването на училище, показано с тези цветове, би могло да ни наведе на мисълта за тревожно очакване на събитието.

Лилаво
Цветът на тревогата от близкото бъдеще. Ако дете до 6-годишна възраст избира този цвят за основен, то това означава тревожност и ранимост. Ако някой от близките е изобразен в люляково, то със сигурност малкото се притеснява за него по някакъв начин.

За още материали на тема "Деца и родители" станете част от Jenite.bg във Facebook!

99 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.25
Катрин Хинковска 24.12.2017|02:07
Здравей Лора, ако още пишеш, въпреки че не виждам нови статии от 2013 година насам, бих искала да се свържа с теб по някакъв начин, ако това не е проблем за теб? Благодаря.
24
Петя Митева 03.01.2014|17:21
Че има много голяма фантазия и много обича да рисува.
23
Mer Zlatkova 03.01.2014|16:57
Има ил въобще цвят, който да се възприема положително?! това ми се струва прекалено на мен. децата обикновено обичат пъстрите неща.
22
Nora Martinova 03.01.2014|15:51
Над много неща ме накарахте да се замисля
21
Romina Aleksandrova 02.01.2014|17:00
Има нещо такова, просто въображението на малчуганите е безгранично, а ние възрастните сме склонни да драматизираме за глупости.
20
Экатерина Карапетрова 02.01.2014|16:37
Стилът на моето дете е доста абстрактен, за това кое какво означава се допитвам до художника, последното творение бе - самолет с арабски надписи?!? Някой ако може да го разтълкува... :)
19
Пламена Христова 02.01.2014|16:23
не винаги означава, че трябва да се притесняваме.
18
Poli Geerhart 02.01.2014|16:08
Явно според това тълкувание всички деца имат проблеми. Бих се притеснила единствено, ако детето ми използва само тъмни цветове и рисува страхотии. Иначе е нормално да харесват всички други, особено пък по-ярките.
17
Svetlozara Halacheva 02.01.2014|14:10
To пък направо нищо хубаво не излезе от тези цветове,чак се притесних :))
16
Сани Д 30.12.2013|17:09
Това си е своебразен вид психоанализа на база рисунките на детето, които говорят много за него и неговия свят, преживявания и пр.
15
кученцето пиджи 30.12.2013|15:33
Сигурно е важно какво рисуват .
14
дрезгав глас 30.12.2013|15:15
Не мисля, че трябва да разсъждаваме върху цветовете, които рисуват децата , а по - скоро върху нещата, които те рисуват .
13
Практична домакиня 30.12.2013|15:12
"Избират го деца, които се стремят към почивка и спокойствие. Но не бива да се бърка с раздразнителното желание за спокойствие, присъщо на кафявото. По-скоро това е здравословна умора, която търси заслужено спокойствие. Просто имайте едно на ум, че трябва да позволите на детето да си поеме въздух." - Аз обичах да рисувам със син цвят като малка много и със зелен :)
12
Дива Самодива 30.12.2013|15:10
Тепърва ще ми предстои да видим, живот и здраве!
11
Анжелина ЖУЛИ 30.12.2013|15:10
Много интересно. Лично аз нямам още какво да анализирам, но винаги съм знаела, че именно в рисунките се крия голяма част от вътрешния свят на детето
10
Vivi Vasileva 30.12.2013|14:47
Според мен това е един от сигналите, в които трябва да се вгледаме, тъй като той може да издава някакъв проблем.
9
Rosi Marinova 30.12.2013|12:40
Така е,има много условности,но като цяло детето е емоция,която ние често не разбираме,увлечени в желанието си да го задоволим материално.
8
Rosi Marinova 30.12.2013|12:39
Това е една много сложна материя,която трудно ще изчерпим в няколко реда,но определено е полезно да се знаят основните неща.
7
Mukka Dess 27.12.2013|16:40
Интересни идеи как да тълкуваме рисунките на децата си. Повечето от тях са много абстрактни. Според мен тъмните цветове и страшните рисунки са притеснителни.
6
viki stoilova 27.12.2013|16:26
Така е от рисунките на децата може да разберем тяхното виждане за нещата.
5
кученцето пиджи 27.12.2013|16:06
Рисунките на децата говорят много за тях .
4
cvetence xristova 27.12.2013|15:53
Според мен много често децата не осъзнават какво може да означава, когато рисуват само с определен цвят, той може да им е любим.
3
дрезгав глас 27.12.2013|15:45
Много интересна статия .
2
Палома Гълъбова 27.12.2013|15:39
Наистина от рисунките на детето можем да разберем много за вътрешния му свят. Хубаво е също така да му задаваме въпроси кое какво е и така нататък.
1
Angela Ivanova 27.12.2013|10:25
Много интересни характеристики на цветовете, може и така да е и различните цветове да отразяват моментните състояния на детето, но може и това да са просто любимите му цветове.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти