Камината и топлината на твоя дом

Камината и топлината на твоя дом
pixabay.com

Камината е едно от първите "изобретения" на Човечеството, възникнала като необходимост да се запази топлината на дома. Проблемът с поддържането на приятни температури в жилището през студените месеци е толкова стар, колкото и първите къщи. И решението му съвсем естествено е огънят - познат на хората от праисторически времена. Запазването му обаче е и предизвикателство и тогава се появява добрата стара камина. Всеки се е възползвал от топлината и уюта, който дава тя, всеки мечтае за вила или селска къща с голяма камина. Ето защо

"Да запаля ли камината" е въпрос, който можете да чуете както преди няколко хилядолетия, така и преди няколко минути. Защото говорим за едно от най-функционалните човешки изобретения, за пазителката на топлината в помещенията и буквално спасител на хората през зимата. Камини е имало в дворците и замъците, можем да ги срещнем в домовете на търговците и гражданите и дори най-бедните къщи са имали огнища. Защото без топлината на горящите дърва животът би бил много, много по-труден. 

Разбира се, като всеки продукт, необходим за ежедневието и те са претърпели своеобразна "еволюция" и от големи каменни ниши постепенно се превръщат в компактни многофункционални уреди. Съвременните модели са изработени от метал и дори пластмаса, могат да се поставят на произволно място в помещението. Те използват твърди или течни горива, а най-новите технологични предложения залагат на електричество и лъчения, за да затоплят съответната площ. Както и да изглежда обаче, камината никога няма да "изневери" на своята основна функция - да дава топлина и да създава уют в дома. Затова ако търсите решение за своята вила или къща за гости, заложете на познатото и харесвано от всички решение.  Доскоро камините не бяха за всеки поради изискването за комин,  инсталирането и  разбира се, миризмата. Но и тук вече говорим за модерни и дори хай тек приложения. Ето 5 неща, които правят модерната камина много по-привлекателна от традиционните:

1. Огромна част от съвременните модели са без вентилации и не изискват комин или димоотвод

Можете да ги инсталирате почти навсякъде, дори в банята. Банята с камина определено е нещо, което не се среща в много домове и би впечатлило гостите ви. 

2. Модерните камини вече не използват дърва

Вместо това те използват газ, гориво биоетанол или електричество. Това ги прави по-щадящи околната среда, тъй като отделят повече топлина с по-малко консумация на енергия и гориво. Те също така елиминират миризмата и замърсяването на въздуха, причинени от традиционните камини на дърва.

3. Можете да ... вградите камината в стената

Някои от тях могат буквално да бъдат вградени във вашия гипсокартон или монтирани на стена като телевизор с плосък екран. Свободно стоящите модели не изискват никаква инсталация, всъщност можете да ги поставите където пожелаете и да ги местите. 

4. Можете да монтирате камина от ново поколение на същата стена под плазмения телевизор

Повечето от модерните камини без вентилация могат да бъдат инсталирани  под телевизора или друга електроника. Тази мечта да се наслаждавате на любимия си филм до камината най-накрая може да стане реалност

5. Новите модели не изискват специално място в интериора

Премахването на масивните камини и комини ви оставя повече място, което можете да използвате за разполагане на мебели  или други елементи на интериора.

Съвременните камини ви дават възможност да ги използвате като акцент на пространството. Предлагат се в разнообразие от необичайни и интригуващи форми и дизайни, лесни са за интегриране в почти всяко пространство. Даже и да сте традиционалисти, няма как да не предпочетете удобството и предимствата на новите предложения. А и усещането за топлина е същото.

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay