Как да организирате килера си, за да намалите хранителните отпадъци?

Как да организирате килера си, за да намалите хранителните отпадъци?
unsplash

Организираният и подреден килер не просто изглежда красиво. Улеснява приготвянето на храна, защото не търсите съставки и не се опитвате да отгатнете дали все още имате основните продукти под ръка.

Освен това може да ви предпази от необходимостта да изхвърляте забравени храни с изтекъл срок на годност отново и отново – като ви помага да спестите пари и да избегнете хранителните отпадъци.

Задачата да организирате килер може да изглежда непосилна, но с правилните консумативи за съхранение и следните съвети, можете да изпълните задачата само за няколко часа.

Преди да започнете

Преди да извадите всичко от килера си и да се захванете за работа, разгледайте дълго пространството в килера си и помислете как семейството ви го използва. Дълбоки или тесни са рафтовете в килера ви? Има ли една област или рафт, от които винаги се възползвате? Има ли възможност да добавите повече място за съхранение с рафтове над вратата или допълнителни рафтове?

Прегледът на пространството ще ви помогне да определите какъв размер и тип контейнери за съхранение или аксесоари да вземете, преди да започнете да организирате.

Изпразнете и почистете килера

Сега, когато разполагате с кутии, органайзери и други пособия, е време да извадите всичко от килера. АМожете да използвате кошници за пране или подвижна количка, за да поберете всички тези продукти. Докато изваждате артикули от килера, проверявайте сроковете на годност и директно изхвърляйте ненужните неща. Целта е да създадете нова система, в която вече няма да забравяте артикулите и да ги оставяте да се развалят.

След като килерът е празен, отделете време, за да избършете всякакви разливания и прах. Почистете с прахосмукачката и проверете пространството за всякакви същества, които може да са нахлули. Ако видите следи от насекоми или мишки, третирайте проблема и проверете внимателно всички опаковки на храни.

Сортирайте нещата

Преди да приберете нещо обратно в килера, отделете време да сортирате това, което сте извадили. Ако има предмети, които не принадлежат в килера, като почистващи препарати, върнете ги на правилното им място.

Първо създайте широки категории, след това подкатегоризирайте според нуждите. Ако не сте сигурни как да групирате артикулите си, можете да купите етикети.

Организирайте и заменете артикули от килера

Използвайте контейнери

Ние сме почитатели на продукти, които са едновременно функционални и си пасват визуално в едно и също пространство. Изберете полупрозрачни контейнери, метални кошници с решетка или стъклени буркани, за категориите, които искате да се виждат. По-рядко използвани артикули, като торбички за многократна употреба, могат да бъдат прибрани в непрозрачни съдове, като ратанови кошчета, например. 

Инструменти за организация

Можете да си купите различни въртящи се поставки или други пособия, които да направят дори труднодостъпните рафтове много по-практични. 

Изберете място за всичко

Разпределението е от решаващо значение за организиран килер. Спомняте ли си категориите, които сте групирали по време на сортирането – консумативи за печене, зърнени храни и тестени изделия, консерви, закуски или храни за закуска?

Съхраняването на подобни предмети заедно намалява времето за приготвяне на храна, защото ще можете бързо да вземете всичко необходимо.

Поставете всяка категория обратно в килера, като се уверите, че давате приоритет на често използваните категории на рафтовете на нивото на очите и в горните чекмеджета.

Всичко, което е по-рядко използвано, трябва да бъде разположено на най-високите и най-долните рафтове. Също така помислете дали закуските и сладките трябва да бъдат поставени в обсега на малки деца или предпочитате те да нямат достъп. 

Добавете етикети, така че всеки да може да намира всичко

Етикетирането на килера е последната и най-важна стъпка. Дори ако категориите изглеждат очевидни за вас, имайте предвид, че те вероятно няма да са очевидни за всички във вашето семейство. Освен това етикетите са напомняне за това какво трябва да се презареди. Ако е възможно, добавете дати на покупка или срок на годност и инструкции за готвене към етикетите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay