Трябва ли жената задължително да бъде майка и домакиня?

Позволено ли ѝ е да се развива кариерно и да създава семейство еднвременно?

Трябва ли жената задължително да бъде майка и домакиня?

Може ли амбициозната жена да има успешна връзка и да създаде семейство? Страхуват ли се мъжете от тези жени? Каква е ролята на мъжа и жената във връзката? Всичко това ще коментираме в новия епизод заедно със Стратимир - съосновател на подкаста "10от10” и фитнес коуч  и Александра Саздова - лайф коуч, хипнотерапевт и студент по психология.

Какво е успешна връзка за вас?

Александра: На първо място, всеки трябва да прецени сам за себе си какво е. За мен успешната връзка е моята. Аз съм амбициозна, работя, гледам деца и съпруг. Важно е да подкрепяш партньора си. Когато си с човек, който е амбициозен и вървите към една обща цел, както и индивидуални такива, това всъщност е успешна връзка. Тук разковничето е в баланса.

Първият ми мъж, от когото имам едно дете, се развиваше много успешно, докато аз не се развивах. Тогава аз бях приела, че жената трябва да остане вкъщи с децата, но започнах да деградирам. Синът ми стана на 2 години и се разделихме. След това срещнах и настоящия ми съпруг, като с него съм успяла да намеря баланса. Двамата заедно се развиваме като личности.

Стратимир: Това, което знаем всички е, че удовлетворението на една жена идва от семейство и деца. Ако тя гради кариера и няма деца, това е една доста тъжна реалност за много жени. Мъжете искат семейство, но при тях удовлетворението от живота идва от това колко е успял да допринесе в света и колко е успял да осъществи нещата, които би искал.

Често се случва мъжете да се оказват във връзки, в които не са удовлетворени и не са уважавани от жената.

А задължително ли е жената да бъде домакиня?

А: В първите години от отглеждането на децата, те имат нужда основно от майката. Но едно е да си вторачен нон стоп в тях, друго е да се опитваш да балансираш. Когато единия човек във връзката израства, а другият стои на едно място се получават несъответствия и се налага  или единият да се снижи,  или да се опитат да балансират. Аз не твърдя, че мъжът и жената са равни. Те имат различни роли и жената винаги е малко по-ниско от мъжа.

С: Аз не харесвам определението "по-ниско”. Не смятам, че ролята на майката и домакинята трябва да бъде омаловажавана, защото това е ключова роля. Мъжете не притежаваме много от тези качества, необходими за нея.

А: Това, че една жена е майка и обръща внимание на детето си, не означава, че трябва да спре да се развива кариерно. Но трябва да се има предвид, че дори и домакинската работа отново пречи на прекарване на пълноценно време с детето.

Стратимир, ти твърдиш, че жената първо трябва да отгледа децата си и след това да гради кариера, защото в противен случай би било по-трудно за нея да създаде семейство на по-късна възраст? Защо смяташ така?

С: Първо - има проучване с над 10 хил. човека, проведено в 40 държави, което показва, че мъжете са привлечени от по-млади жени. Ако една жена иска най-качествения мъж, с когото може да бъде, той има опции. Той винаги би избрал по-младата жена, отколкото по-възрастната. Затова Леонардо Дикаприо постоянно излиза с млади жени. Затова Пике изневери на Шакира и сега тя пише песни за него. Това се получава, защото двата пола търсят различни неща - жената търси мъж със способности, докато мъжът търси друга жена.

Значи ли това, че жените не трябва да са чак толкова амбициозни?

А: Аз не казвам, че жената трябва да е повече от мъжа. Твърдя, че тя може да се развива, да е амбициозна и да развива, заедно с мъжа. Намираш баланса и това е!

С: Идеята е, че крайният резултат не е един и същ. Ако една жена прекара 20-те си години в изграждане на кариера, може би към 30 няма да дойде принцът на бял кон. Колкото по-успешна става, толкова по-трудно ще ѝ бъде да намери мъж, който да отговори на изискванията ѝ.

А: Но все пак не мисля, че успешен бизнесмен би градил връзка с 20-годишно момиче, което все още не знае какво иска в живота. Този тип мъже търсят жени, които са успешни и знаят накъде искат да вървят.

Глобално мъжете обичат жената да е добра домакиня, но ако бъде само това, тя ви омръзва. Как се случва това?

С: Това се случва, когато жената гледа връзката от нейния мироглед. Вие също искате интересен мъж. Мислите, че щом това търсите мъжа, ако не сте така, ще бъдете скучна за него. Като цяло не ме интересува толкова много да ми разказва за работния си ден. Аз не изисквам да е много развита, но да е интелектуално любопитна.

А: Кога се събират мъжа и жената? Когато искат да имат деца! Много често се случва първата раздяла да дойде, след като двойката има дете, защото това е била целта и тя вече е изпълнена. С човека до себе си трябва да имате обща цел за живота.

С: За мен мъжът трябва да има визия за живота и развитието на връзката. Жената започва да се чуди какво да прави, след като мъжът спре да води.

Как продължи оспорваната битка можете да видите в новото ни видео:


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay