Кинофестивал Цветята на Корана 2011 - шедьоври от Близкия изток и далечната култура

Цветята на Корана 2011

Кинофестивал Цветята на Корана 2011 - шедьоври от Близкия изток и далечната култура

В рамките на месец в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar почитателите на некомерсиалното кино ще могат да видят специално подбрани програми с най-добрите филми от Иран, Палестина и Мароко, както и заглавия от Турция, Ливан, Йордания, Тунис и Египет.

 

Третото издание на кино фестивала "Цветята на Корана" стартира на 20 януари в Дома на киното с иранския филм "Светлина в мъглата", който е отличен с наградата "Златна Афродита" за най-добър филм на фестивала "Любовта е лудост".
Иранската кинематография ще бъде представена общо с 8 заглавия, сред които най-награждаваният филм за 2009-та "Историята на Ели", който спечели "Сребърна мечка" от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан "Полумесец", получил цели 3 награди, включително "Златна раковина" за най-добър филм. Специална прожекция ще има отличеният със "Златна палма" филм на Аббас Киаростами "Вкусът на черешата", който до този момент не е показван на екран у нас. Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му "Ширин", в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.


За първи път фестивалът "Цветята на Корана" ще покаже панорама с филми, заснети и отразяващи живота в Палестина. Безспорният хит е американската продукция "Амрика", отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите "Независим дух", включително и за най-добър филм. В пълната си версия ще бъде показан филмът "Врата към слънцето" по превърналия се в бестселър роман на ливанския писател Елиас Кури. Четири часовата продукция ще бъде прожектирана в две части, като зрителите ще могат да се насладят на най-известната палестинска актриса Хиам Аббас и на звездата на френското кино Беатрис Дал.


Акцентът върху киното на Мароко ще бъде поставен с три филма, сред които впечатляващият дебют на Ясмин Касари "Нероденият плод", отличен на фестивалите в Мар дел Плата, Копенхаген, Фрайбург и Тбилиси.

Турската суперпродукция "Мустафа" ще представи впечатляващ портрет на най-уважавания турски държавник Мустафа Кемал Ататюрк. Музиката към филма е дело на Горан Брегович и е написана специално за проекта.

В програмата на фестивала е включен и първият филм заснет в Йордания "Капитан Абу Раид" . Историята за приятелството между сладкодумен старец и група симпатични хлапета изненадващо се превърна в един от хитовете по световните форуми с десетки отличия, включително от фестивалите в Сънданс, Палм Спрингс и Дубай.

Дебют в програмата на фестивала ще направи и филм от Ливан – "Празник всеки ден" на режисьорката Дима Ел-Хор, който се превърна във фаворит на публиката както в Ливан, така и на фестивала в Торонто.

Цените на билетите варират, в зависимост от мястото, което предпочитете за прожекция:

Дом на киното - 6лв./ 4лв. за учащи и пенсионери
Абонамент за 10 прожекции в "Дом на киното" - 40лв./ 30лв. за учащи и пенсионери
Евро синема - 6лв.
Червената къща - 6лв./ 4лв. за учащи и пенсионери
Dada Cultural Bar - 5лв.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay