Мери Куант - дизайнерката, изобретила мини полата

Една дреха може да промени нагласите и да остави отпечатък в историята. Мери Куант знаела това добре. Британският моден дизайнер популяризира мини полата и се смята, че я е изобретила. Нейният дизайн определя лондонския стил през 60-те години и оказва огромно влияние върху младежката култура по това време. Трайното наследство на Куант отново попада в центъра на вниманието, тъй като тя за съжаление почина на 13 април 2023 г. на 93-годишна възраст.

Куант е известна с думите: "Добрият вкус е смърт" и "Вулгарността е живот". Тази гледна точка - да разшири границите и да се противопостави на социалните норми - я вдъхновила да разчупи модела на модата от 50-те години. Тя не харесвала облеклата, които били популярни сред модните дизайнери по онова време, които включвали тесни талии и обемни поли. Куант смятала, че са твърде ограничаващи, особено за младите жени по време на втората вълна на феминизма.

Възпитаничката на художественото училище си купила плат и създала собствени плисирани мини поли, наред с други облекла, включително рокли и ризи с яки. Тя отваря лондонски бутик на име Bazaar и там продава дизайните си. Куант също създава изживяване при пазаруване, което било различно от универсалните магазини по онова време; музика, безплатни напитки и манекени с китари. Това ѝ помогнало да постигне глобален успех и нейната естетика била забелязана. 

Куант се превръща в нарицателно име през 80-те години, особено в Обединеното кралство. В крайна сметка тя отива в САЩ, където имала база от фенове и пуснала линия Mary Quant с продукти за красота и за дома. Нейната слава я утвърдила като ранен моден експерт, много преди появата на влиятелните лица в социалните медии.

Жизненоважно, дръзкото нахлуване на Куант чрез мини полите показва облеклото като средство за промяна. Когато едно нещо се носи масово, то изпраща мощно послание за нашите колективни ценности. Разбира се, Куант вродено разбирала това. В интервю за телевизия Thames през 1985 г. тя казва: "Модата е свързана с живота. Става въпрос за всичко… Мисля, че модата предвижда."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay