Жената, останала "Насаме със себе си"

Любов Рашич разголва жената, за да я покаже такава, каквато е

Жената, останала "Насаме със себе си"
1 ОТ 14 вижте всички снимки Любов рашич / Личен архив

Официалният празник на жената отмина преди месец. Подарените цветя отдавна са повехнали. Еуфорията и суетенето на "силната половинка" също отшумяха. До следващия 8 март. Но Жената непрекъснато напомня за себе си по един или друг начин. Тя продължава да вълнува творците, които не спират да търсят и показват нейната многоликост, дълбока същност, свенливост, сила и красота.

На Жената е посветен и последният проект на художничката Любов Рашич, която създава експозицията "Насаме със себе си". Талантливата българка изрази желание чрез Север.бг да покаже част от творбите си, за да може, макар и виртуално, да направи повече хора съпричастни с непреходната красота на женската интимност.

Коя е Любов Рашич?
Художник на свободна практика, майка, приятелка, любима. Жена.

Рисуването ли е Вашата голяма страст? От кога се занимавате с това изкуство?
Откакто се помня живея с усещането за рисуването като част от мен като един начин на изразяване, който естествено ми приляга. Образованието ми, както и професионалната реализация в последствие, винаги са били насочени и свързани с изобразителното изкуство. Не знам дали е страст. По-скоро е потребност.

Кой е любимият ви стил и похват на рисуване?
За мен всяка идея извиква след себе си материала и техниката, в които да бъде реализирана. Преди време имах необуздана потребност от рисуване и почти никакви материали на разположение. Така "открих" въглена, а сега вече го обичам. Работя също с акрил, дърво, хартия. Не бих говорила за любим или свой стил, тъй като търсенията ми са в различни посоки. Той, както и техниката, и материала, се определят от темата и разглеждания проблем.

Последната Ви изложба, посветена на Деня на жената, сте нарекла "Насаме със себе си"- какво влагате в това заглавие?

Текстът, съпровождащ изложбата гласи:

" Тя.
Жената, останала "Насаме със себе си"
Любов Рашич /Личен архивНасаме със себе си - I
Майката.
Приятелката.
Любимата.
Жената...

От ерата на Вилендорфската Венера до наши дни ролята и мястото на жената в обществото са се променяли и развивали според събитията и изискванията на времето. Въпреки това е неизменно припознавана като продължителка на рода, пазителка на семейните огнище и уют, ценности и традиции. 


Успява ли в условията на съвремието - борба за равнопоставеност, нарастваща еманципация, кариеризъм да остане вярна на обществените и общочовешки ценности, и най вече на своята същност, на самата себе си?!

Утихване.
Поглед навътре.

Дали същността ни се покрива с възприятието, което имаме за себе си и с онова, което бихме искали да бъдем?! 

Не непременно достигане до точни и ясни отговори, а по-скоро себеопознаване и себеразбиране посредством размисъл над тези и други въпроси НАСАМЕ СЪС СЕБЕ СИ."

Всеки има нужда от време "насаме със себе си". Време за анализ, за равносметка, за искреност. Преди всичко, и поне със себе си, е нужно да сме искрени за действията, мислите, чувствата, желанията си. 

Какво бихте искала да "извадите" от жената на показ?  
Предполагам въпросът е провокиран от факта, че в експозицията "Насаме със себе си" голото женско тяло има основно присъствие. Голотата е прекрасна и естествена, но когато е интимна, когато не служи, за да продава. Аз съм я използвала като метафора. Ако не "насаме със себе си", то пред кого бихме могли да застанем без дрехи, без грим, без маски - такива каквито сме. Концепцията на изложбата предполага посока обратна на "изваждане на показ", а именно - вглеждане в себе си.

Цялото интервю можете да прочетете тук. Още от творбите на Любов Рашич сме поместили в нашата галерия.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да научавате още новини от света на изкуството, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.16
Lyubov Rašić 27.05.2013|01:06
Благодаря на всички, отделили от времето си да разгледат и коментират работите ми. Заповядайте в сайта http://rasicart.com/ и страницата ми във фейсбук https://www.facebook.com/RasicART?ref=hl , където може да разгледате повече мои работи, както и да следите най- новите ми проекти.
15
Lyubov Rašić 27.05.2013|00:51
Milen Stanchev, "Next level" е заглавието на работата, която Ви е направила впечатление. Надявам се то да Ви насочи да я разбирате по търсения от Вас "друг" начин.
14
Lyubov Rašić 27.05.2013|00:42
Светлозара, навярно не сте прочела задълбочено тази част от интервюто. Потребностите на човек съвсем не са единствено физически. За всеки артист неговото изкуство е начина му на изразяване и той има потребност от този вид изява. А дали, и до колко влага страст в работата си, личи от това, което представя на публиката. "Потребността", за която става дума в случая е несравнимо по силна от една "страст", която често е моментна.
13
Daniela Gulubova 15.04.2013|17:10
12
траян тодоров 15.04.2013|10:54
жената такава, каквато е - тов аняма как да стане
11
vili deneva 12.04.2013|21:55
Постигнала е целта.
10
vili deneva 12.04.2013|21:55
Много хубава експозиция.
9
roni peteva 12.04.2013|21:46
Графиката е много добра!
8
Ариана Оптимистикова 12.04.2013|18:06
това е опасно
7
mariyna todorova 12.04.2013|16:34
Красота! Любов наистина е много талантлива и представя жената от толкова много гледни точки.
6
Dobi Zvezdeva 12.04.2013|14:44
уникални рисунки,просто нямам думи.невероятен поглед и невероятно изрисувано женско тяло.браво на художничката,много се впечатлявам на такива рисунки
5
Экатерина Карапетрова 12.04.2013|14:13
Много ми допадат рисунките на Любов, която показва жената като една вселена. Много ми харесаха и тези, които по някакъв начин копеспонсират с фолклора.
4
Svetlozara Halacheva 12.04.2013|13:04
Е, да кажеш,че нещо което правиш е по-скоро "потребност,отколкото страст" е направо за съжаление, да вземе да заработи в някой магазин за обувки, хем ще си знае работното време,хем пак ще й е потребност.
3
Wild Rose 12.04.2013|11:55
Страхотни творби! Наистина уникални портрети на жени. Непременно ще посетя изложбата в старопрестолната столица.
2
Milen Stanchev 12.04.2013|11:41
Любов Рашич разголва жената, за да я покаже такава, каквато е - голата, голота...ама гол задник насреща как да го разбираш по друг начин?
1
malina petrowa 12.04.2013|10:36
хубава графика
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти