Варна, морето, сините вълни

Дали защото си има море или заради нещо друго, Варна си остава нашият любим град

Варна, морето, сините вълни
1 ОТ 3 вижте всички снимки wikipedia.org

Морската ни столица не веднъж е била избирана за най-добрия град за живеене в България. И това, разбира се, не е случайно. Всички обичаме Варна. И българи, и чужденци не могат да скрият сантимента, който им носи града, еуфорията, която изпитваш, докато се разхождаш по улиците й, живецът у хората, плажовете, дискотеките, а един път полъхналият те морски бриз, крачейки из Морската градина, се запечатва в съзнанието завинаги.

Варна е романтична и несъмнено прекрасна дестинация за почивка през лятото. Българинът обаче често я избира и като място за своя дом.

 

Неофициално във Варна живеят около половин милион души, което я прави далеч по-непренаселена от над двумилионната ни столица София. Именно това е една от основните причини все повече хора да смятат, че Варна и възможностите за развитие, които предлага е най-доброто място за живот и отглеждане на деца.

Много са критериите, по които българинът оценява града вече няколко поредни години й го поставя на първо място сред своите предпочитания.

С доброто си географско положение, Варна предлага и възможности за добро образование със своите шест висши учебни заведения и пет елитни гимназии. Културният живот също е на ниво. В града има опера, Драматичен и куклен театър, Летен театър, киносалони. Варна е ценена и заради многобройните си ресторанти с различна национална кухня, многото денонощни аптеки, магазините, които работят до късно, достатъчното количество банкомати и дори наличието на улични тоалетни. А за по-любопитните ще разясним, че през 2010 година в града са инвестирани над 1 млрд. евро чуждестранни инвестиции.

 

Разбира се, градът има и своите слаби страни. Жителите на Варна споделят, че задръстванията в града стават все по-големи, а родителите недоволстват, че макар в центъра да има над 140 детски площадки, такива липсват в междублоковите пространства. Има проблем и с местата за малчуганите в детските градини.

Кметът на града обаче г-н Кирил Йорданов обещава на своите съграждани, че работата по разрешаването на проблемите на Варна продължава и комфорта на варненци е най-важен за него, и изглежда те му вярват, тъй като му гласуват доверие да оглавява града не за първи път.

 

Бижуто на Варна – Морската градина

Простряла се на самия бряг Морската градина е един от символите на Варна. Разположила е своите красиви и прохладни алеи по цялата крайбрежна алея в града. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници намиращи се на територията й.

Морската градина е идеално място за релаксираща разходка сред природата, за среща с приятели или споделени романтични моменти. Мястото, където може да разхождате децата си, да похапнете захарен памук или царевица и да се любувате на прекрасната гледка към брега и морето.

 

Делфинариум

Единственият делфинариум на Балканския полуостров е действително една от най-забавните атракции, който Варна предлага. Построен е през 1984 г и има 1134 места.

В спектакъл, продължаващ 30 минути, посетителите могат да се убедят в невероятната интелигентност и възприемчивост на морските бозайници. Интересна подробност е и фактът, че във Варненския делфинариум през 1992 година се роди първото делфинче, което вече не е единствено. Събитието бе прието като знак, че животните са се аклиматизирали добре в новия си дом.
В атракциона се отглеждат 6 делфина - 2 мъжки и 3 женски- Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо и малкото делфинче родило се на 27 август 2008. Програмата на Делфинариума е много натоварена и атрактивна, тя включва двойни салта и троен аксел.
На територията на делфинариума се намира и атрактивна кафе-сладкарница, която има вградени панорамни стъкла. От тях могат да се наблюдават подводните игри на делфините, когато не са на представление.

 

За да се превърне в идеален за живот, един град трябва да вдъхновява тези , които живеят и работят в него. Да дава възможности за реализация и да се справя с предизвикателствата на съвременната урбанизация.

 

Думите обаче никога не стигат, за да опишеш магията на Варна. Има нещо обаятелно в този град. Нещо, което витае в морския й въздух и те кара винаги да се завръщаш.

20 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.2
митко щеката 13.01.2012|16:12
страхотно е
1
V D 17.08.2011|12:02
Варна е изключително красив град, не напразно се нарича морската столица на България. В него има много красиви места, където човек да се разпусне и да си почине от всичко и всички. Моето любимо място е Делфинариума, тъй като обожавам делфините. Това лято не можах да посетя града, но догодина няма да пропусна и ще отида да се порадвам на приятелчетата ми - делфините. :)
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти