Семейният терапевт срещу наръчниците по любов

Връзка и брак не могат да се изградят по съветите от наръчниците

Семейният терапевт срещу наръчниците по любов
5 начина да завъртите ума му завинаги. 9 признака, че той е/не е мъжът. 13 трика, с които ще го задържите завинаги.

Това са примерни заглавия на статии, които ежедневно излизат в различни сайтове. Отваряме и четем подобни наръчници за поведение, с които се надяваме да подобрим връзката, която имаме в момента, или да поставим перфектно начало на връзката, която започваме.

Няма значение точната причина, поради която четем всички тези съвети. Факт е, че те привличат като диаманти повечето девойки, най-вече нежните половинки от тях.

Много от същите тези дами залепват за телевизорите пред поредния сериал, в който отново става въпрос за любовни, интимни и семейни отношения. И макар "Листопад" да свърши, в момента излъчват неговите "братовчеди". След тях ще дойдат следващите. Не различни, но други.

Това, че жените четат такива книги и статии и следят любовните саги, на първо място показва, че има емоционална липса, която те по този начин запълват.

"Интересът към психологията на отношенията е индикатор, че нещо липсва, нещо куца, нещо не е наред", коментира семейният терапевт Стоян Георгиев.

"Ползването на такава литература не е обаче панацея, нито гарантира успешна реализация. Голяма част от тези книги са като препоръките за бързо забогатяване – те не работят, а и милионерите действително не са забогатели по такъв начин и с такива съвети.

Човек трябва да е селективен, когато чете препоръки и съвети, както за развитие на връзката си и отношенията си с любимия човек, така и за собственото си развитие. Той трябва и да е зрял, така че да възприема различните принципи избирателно и критично", съветва Стоян Георгиев и допълва, че жените не трябва в никакъв случай да гонят мъжете си с книгата в ръка и думите: "Прочети! Прочети – това е написано точно за теб!". Тогава със сигурност те няма да го прочетат.

Една връзка, прераснала в брак, може да запази чувството на любов до своя край. В това е напълно убеден Георгиев и не се свени да даде собственото си семейство за пример. Въпреки повратностите и изпитанията, през които минава една връзка през годините, заветната любов може да бъда съхранена.

За това обаче са нужни усилия. И осъзнато желание за това, световете – мъжки и женски - да бъдат споделени, те ще останат различни докрай, но нека да не се разминават.

И как може да се постигне това? С риск да прозвучим именно като такъв наръчник по любов, ще ви кажем. Чрез прости методи, като например да се определи ден от седмицата, в който двойката прави нещо само за себе си. В уречения ден да поставя на фокус собствените си взаимоотношения – отива на среща, на ресторант, на разходка или кратка екскурзия.

"Това не е и чак толкова трудно, по-скоро това е нормалното и естественото поведение на всеки човек, което под натиска на ежедневието, работата, трудностите, рутината забравяме", обяснява Стоян Георгиев.

А и вместо ние, жените да гледаме любовния сериал на телевизора в другата стая, не може ли да изгледаме един екшън на дивана, гушнати до своя любим?

Тогава може би следващия път ще изберем филма заедно...
8 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.10
tedka todorova 15.02.2013|15:41
Все нещо можеш да научиш но да ти се диктува животът чрез книга не ми се струва много добра идея.
9
Ruslana Hristova 15.02.2013|14:48
О не вярвам в разни трикове,хватки и глупости,ако нещо не е наред,значи не става :)
8
Ralica Hristova 15.02.2013|13:57
Хич не им вярвам на тези книги,нещата се случват и се правят както хората ги усещат, не може да се научи любовта
7
Diana Nenova 15.02.2013|13:35
И аз гледам доста скептично на тези книги, които дават страхотни съвети, но в повечето случаи карат хората да се насилват чисто емоционално и да играят...
6
София Павлова 15.02.2013|12:50
Трудно е да поддържаш връзка, понякога се налага да се потърси помощ!
5
Margо Filipova 15.02.2013|12:30
Това направо ми звучи като фантастика: наръчник по любов?!! И си мисля, че никак не действат!
4
dobi simeonova 15.02.2013|12:15
Вече си мисля че колкото по обикновено живее човек , толкова се чувства по добре и много по спокоен.
3
Анита Кралева 15.02.2013|12:07
Не мисля, че в България е много популярно това наичнание!
2
didka abadjieva 15.02.2013|09:08
Всеки трябва да живее животът си както му е най приятно и комфортно и не е нужно да следва някакъв написан модел или схема.
1
Марго Хворева 14.02.2013|17:12
Абсолютно съм съгласна, същото се отнася и за наръчниците за позитивно мислене, как да си живеем живота и тем подобни...
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти