11 забавни факта за числото 11

11 забавни факта за числото 11

През вековете хората са приписвали много факти на числата.

Нумерологията, суеверията, важните дати и толкова много други неща се придържат към различни числа, което в някои случаи им придава голямо значение!

Днес, на 11.11, нека да разгледаме 11 забавни факта за числото 11!

11 забавни факта за числото 11 Pexels

1. Първо, числото 11 е просто число! В случай, че не знаете, простото число е число, което може да бъде разделено само на себе си или на числото 1. Числото 11 също така е най-малкото двуцифрено просто число. 

2. Най-бързото регистрирано време за изяждане на чийзкейк от 11 фунта (4,99 кг) е девет минути. Този рекорд е постигнат от Соня Томас, американка от Александрия, Вирджиния. 

3. Най-много награди Оскар, спечелени за един филм, са 11 и в момента има три филма, които някога са печелили толкова много награди: "Бен Хур" (1959), "Титаник" (1997) и "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003 ).

4. На староанглийски език числото 11 е ęndleofon. Тази староанглийска форма на единадесет е лингвистично свързана с числото 11 във всяка различна форма на немския език, както и в старите саксонски и скандинавски езици.

5. Числото 11 на английски е собствено число, но това не е така на всички езици. Например на италиански език числото 11 е съставно число. Съставното число е група от множество числа. В този случай, с италианския, това е undici, което е uno (едно) и dieci (десет), комбинирани, за да направят числото единадесет.

6. Канада наистина харесва числото 11. Тяхната монета от един долар, наречена Loonie, има единадесет страни. Има и единадесет точки върху кленовия лист, който украсява националния флаг на Канада. И накрая, редица канадски банкноти имат някаква форма на часовници върху тях. Часът, разбира се, е 11:00!

7. Всъщност има основателна причина Канада да е обсебена от числото 11. Първата световна война приключва на 11 ноември 1918 г. Това влиза в сила в 11 сутринта. Единадесетият час, единадесетият ден и единадесетият месец, нормално е да обичат това число!

8. В сряда, 11 август 1999 г., има пълно слънчево затъмнение. Затъмнението започва в 08:26 и завършва в 13:40 (UTC), а пикът е в 11:03 (UTC). Това означава, че слънцето е почти напълно затъмнено в 11:11!

9. Ако сте от хората, които огладняват между закуската и обяда, тогава имаме добри новини за вас! Има хранене, наречено elevenses, което обикновено се състои от нещо леко като чай и бисквити и се случва около 11 сутринта!

10. Независимо дали сте любители на теориите на конспирацията или не, ето една, която ще ви порази! Имало единадесет членове на екипажа на полет 11, който е самолетът, който пръв удари Световния търговски център на 11 септември. Самите кули близнаци също наподобяват числото 11 визуално. 

11. Русия е толкова масивна, че има невероятните единадесет часови зони! Часовата зона в западната част на страната е часовата зона на Калининград (UTC+2), а най-източната часова зона е времето на Камчатка (UTC+12). Ако сте любопитни, руската часова зона с UTC+11 е магаданското време.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay