13 възхитителни факта за месец декември

13 възхитителни факта за месец декември
Pexels

Декември е последният, 12-ти, месец от годината и определено най-вълшебният период. Този месец е изпъленен с празници, различни традиции и обичаи и много празнично настроение. Обикновено през декември окончателно идва и зимата. 

В последния ден от декември, преди да посрещнем Новата година, нека разгледаме няколко интересни факти за този най-любим месец: 

1. Декември присъства в древния римски календар, който се използва от около 750 г. пр. н. е. до 45 г. пр. н. е. В този оригинален римски календар декември всъщност е десетият месец. Това разположение всъщност има много повече смисъл за декември, тъй като името на този месец се превежда като "десети месец". Когато Юлий Цезар променя календара през 45 г. пр. н. е., той добавя два месеца, януари и февруари, които били вмъкнати в началото на календарната година. Тези промени правят декември 12-тия месец, макар че името му биквално означава "10-ти".

2. На 5 декември 1901 г. малко магия се появява на света заедно с раждането на Уолт Дисни. Дисни създава първия си анимационен филм с участието на Мики Маус, наречен Steamboat Willie, на 27-годишна възраст. Когато навършва 54 години, империята на Дисни нараства с построяването на Дисниленд в Калифорния. Днес "Дисни" е често срещана дума в домакинствата по целия свят, благодарение на огромния брой книги, анимационни филми, филми и други форми на забавление, създадени от Walt Disney Company.

3. Декември първоначално е имал само 30 дни по древноримския календар. Когато календарът бил сменен с Юлианския, декември получава един допълнителен ден, което го направи седмият и последен месец в годината с 31 дни.

4. На 26 декември 1991 г. се разпада СССР. Отслабването му започва много по-рано, но официално се разпада, след като Горбачов подава оставка на 25 декември. 

5. Англосаксонците първоначално са имали свои имена за месец декември. Едно от тези имена беше "Зимен месец", което е достатъчно еднозначно, за да не се нуждае от обяснение. 

6. На 10 декември 1896 г. умира Алфред Нобел. В завещанието си той декларира, че натрупаното му богатство ще се използва за раздаване на награди на членове на обществото, които показват големи постижения в напредъка на човечеството. Някои от най-известните носители на Нобелова награда са Алберт Айнщайн, Мария Кюри и Мартин Лутър Кинг младши.

7. Второ име, което англосаксонците имали за декември, било "Yule Monath", което се свързва с обичая за изгаряне на бъдник през този месец. 

8. Ново име за декември се появява, след като много англосаксонци били обърнати към християнството. В съответствие с новооткритите си вярвания, те наричат декември "Heligh Monath", което се превежда като "Свещен месец".

9. В северното полукълбо зимата започва или на 1 декември (ако следваме метеорологичните сезони), или след зимното слънцестоене на 20 или 21 декември (ако следваме астрономическите сезони). В южното полукълбо е точно обратното, разбира се, като лятото започва или в началото на месеца, или след лятното слънцестоене.

10. Пълнолунието през декември традиционно се нарича Пълна студена луна от редица различни индиански племена. Не е изненадващо, че е наречено така, тъй като следват студените зимни месеци.

11. 28 декември от хилядолетия се смята за най-щастливия ден в годината. Произходът на това суеверие се крие в историята на Христос, тъй като се съобщава, че на този ден управляващият цар Ирод е наредил всички бебета да бъдат убити, в опит да убият Исус Христос. До сравнително скоро се смятало за нещастие да започнете работа, да започнете нови начинания или изобщо да правите каквото и да било на този ден.

12. За първи път във Великобритания анестезия е използвана върху пациент от д-р Робърт Листън в болницата на Университетския колеж в Лондон на 21 декември 1846 г.

13. Родените през декември могат да бъдат родени под един от два много различни зодиакални знака. Ако сте родени преди 23 декември, значи сте зодия Стрелец. Родените на 23 декември или след това са зодия Козирог. Стрелците са енергични и идеалистични, като същевременно са щедри и отворени. Козирозите пък са амбициозни, реалистични, упорити, но практични.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay