9 неща, от които можем да се откажем, за да спасим планетата

9 неща, от които можем да се откажем, за да спасим планетата

В съвременния свят е трудно да се намери човек, който никога да не е чувал за минимализъм. Казано по-просто, това е начин на живот, чиято цел е да има възможно най-малко неща - само тези, които наистина са необходими или които ни правят наистина щастливи. Минимализмът може да бъде приет като начин да покажем, че ни е грижа за нашата планета, защото купуването на по-малко неща или купуването на висококачествени неща води до намаляване на количеството отпадъци, които произвеждаме. 

Ще ви предложим 10 неща, от които можем да се откажем, за да спасим планетата си: 

1. Стъклени съдове вместо пластмасови

Стъклото определено е предпочитаният материал пред пластмасата. Този материал е много по-безопасен и по-екологичен от пластмасата. Стъклените съдове са по-трайни и за разлика от пластмасовите са подходящи както за ниски, така и за високи температури. Освен това можете да съхранявате всякакви храни в стъкло: варени, сурови, сладки и кисели. Тези съдове могат да се мият в съдомиялна машина и да се използват във фурни.

2. Използване на прекалено много кухненски уреди 

В повечето случаи не се нуждаем от много неща, за да приготвим храна - печка, фурна, микровълнова фурна. Разбира се, някои хора не могат да живеят без любимите си тостери или гофретници, но тези устройства най-вече събират прах по рафтовете. Можете да спестите както пари, така и място, ако купите само нещата, от които наистина се нуждаете, вместо нова машина за кафе или машина за кисело мляко.

3. Обувки 

Това е точният пример за закупуване на нещо скъпо веднъж, за да спестите пари в дългосрочен план. Не са ви необходими онези добре изглеждащи сандали с отстъпка, които ще носите само 3 пъти през живота си. Много по-добре е да имате няколко чифта обувки за различни цели, като обувки, ботуши, маратонки и сандали. Ще използвате тези обувки дълго време.

4. Съдове

Смисълът на минимализма е да имате само необходимия брой неща. Това означава, че не се нуждаете от комплект от 20 чинии "в случай, че имате гости" или поредната, 15-та красива чаша за чай. Не купувайте неща, от които всъщност не се нуждаете. Просто купувайте чиниите, които използвате всеки ден. За повечето ситуации това ще бъде достатъчно.

5. Чанти

В съвременния свят чантата не е декоративен аксесоар, а абсолютно необходимо нещо. Но от време на време огромният брой различни чанти е по-голям проблем. Точно като обувките, по-добре е да имате 2-3 чанти за различни цели. Те трябва да бъдат качествени и надеждни.

6. Чай от листа вместо чай в торбички

Дори обикновените торбички за чай съдържат микрочастици пластмаса. Ако наистина не харесвате чаените листа в чашата си, можете да си купите метална цедка - просто поставете листата в нея и я поставете в гореща вода.

7. Козметични продукти

Все още можете да използвате качествени продукти за красота, но е по-добре да се ограничите до абсолютния минимум. Различните лосиони, кремове и други продукти изглеждат страхотно в магазините, но наистина ли се нуждаем от всички тях? Те не помагат на портфейлите ни и често увреждат кожата ни.

8. Самобръсначки

Най-добрият вариант е да си купите една хубава самобръсначка и след това да сменявате само ножчетата, вместо да си купувате нова пластмасова еднократна самобръсначка през няколко дни. 

9. Гъби за къпане от естествени материали, вместо от пластмаса

Вместо да си купувате гъби за баня, направени от пластмаса, които след това ще попаднат някъде в природата, по-добре е да използвате гъби от естествени материали, които лесно ще се разградят. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay