Какво представлява брашното от сладки картофи и здравословно ли е?

Научете как се прави този нов продукт за печене, след което научете повече за сравнението му с универсалното.

Какво представлява брашното от сладки картофи и здравословно ли е?
Pexels

Вероятно сте забелязали голяма разлика в разнообразието от предложения в раздела за здраве или пекарната на вашия супермаркет през последното десетилетие. А напоследък ще забележите разликата навсякъде - от фризерите до секцията със закуски. Според анализи, пазарът на  безглутенови продукти на стойност 5,9 милиарда долара се очаква да удвои стойността си до 2030 г.

Едно от най-новите попълнения в категорията е брашното от сладки картофи. Научете повече за този наскоро пуснат основен продукт за печене, включително как да го използвате и кой би могъл да обмисли добавянето му в количките си.

Какво представлява брашното от сладък картоф?

Почти толкова универсални, колкото карфиола, сладките картофи вече могат да бъдат намерени на рафтовете, превърнати в тортила чипс, крекери, пържени картофи, пюрета, супи, зеленчукови юфка, ньоки, ориз... а сега и брашно.

Учените току-що разработиха нов начин да превърнат сладките картофи в брашно и няколко компании вече имат продукти, предлагани в търговската мрежа.

Брашното от сладки картофи се създава чрез вземане на сурови сладки картофи, измиване, обелване и нарязване, последвано от сушене при определена температура и смилане, за да се получи крайният продукт от брашно.

В сравнение с пресните сладки картофи, брашното от сладки картофи има по-дълъг срок на годност и може да бъде по-лесно да се включи в рецепти.

Неговият сладък вкус може да се смесва добре в различни сладки и солени рецепти, но поради ниското съдържание на протеин в брашното от сладки картофи, може да се наложи да добавите стабилизатор и да извадите малко водно съдържание, за да осигурите структурата, необходима за оценка успех с определени рецепти за печене. 

Тъй като е толкова ново за пазара и включва доста стъпки за производство, брашното от сладък картоф наистина е висококачествено. Можете да платите два до четири пъти повече пари за брашното от сладък картоф в сравнение с други здравословни брашна на пазара. Това е нещо, което трябва да вземете предвид, докато претегляте разходите и ползите за вашите специфични здравни нужди.

Хранене с брашно от сладки картофи

Хранителната информация варира леко в зависимост от компанията, която произвежда брашното от сладки картофи, но ето подробностите за ¼ чаша брашно от сладки картофи:

  • 120 калории
  • 3 г протеин
  • 0 г мазнини
  • 27 г въглехидрати
  • 8 г захар
  • 4 г фибри
  • 47 мг натрий

За справка, ето статистиката за ¼ - чаша порция универсално брашно:

  • 110 калории
  • 3 g протеин
  • 0 г мазнини
  • 23 g въглехидрати
  • 1 г захар
  • 1 g фибри
  • 0 mg натрий

Здравословно ли е брашното от сладък картоф?

Няма точно определена дефиниция за "здравословен", но е полезно да се отбележи, че в сравнение с универсалното брашно, брашното от сладки картофи има малко повече натрий, въглехидрати и калории. Въпреки това диетолозите, с които разговаряхме, отбелязаха няколко фактора за ползите от включването на малко брашно от сладки картофи във вашата диета.

Това е добър източник на фибри.

Според диетичните насоки за американците за 2020-2025 г. жените трябва да се опитват да консумират 25 грама или повече фибри дневно, а мъжете трябва да се стремят към 31 грама или повече. Тъй като сладките картофи имат повече фибри от пшеницата, брашното от сладки картофи има три пъти повече фибри от универсалното брашно (4 грама срещу 1 грам в порция от ¼ чаша).

Фибрите са мощно хранително вещество, което трябва да консумираме ежедневно, за да поддържаме храносмилането, здравето на червата, поддържането на теглото и предотвратяваме състояния като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Може да има по-малко въздействие върху кръвната ви захар от универсалното брашно.

Някои от 27-те грама въглехидрати в ¼ чаша брашно от сладки картофи идват чрез устойчиво нишесте, което е вид пребиотични фибри: Устойчивото нишесте е полезно поради способността си да храни здравите бактерии в червата ви и показва благоприятно намаляване на инсулиновия отговор.

Този специален вид ферментиращи фибри е особено добър за забавяне на покачването на кръвната захар и скоростта на усвояване след хранене, така че може да забележите по-малко енергиен скок (след това срив) след ядене на рецепти, направени с брашно от сладки картофи, в сравнение с универсалното брашно.

Доставя доза витамин А.

Сладките картофи са отличен източник на бета каротин, който тялото ни превръща във витамин А. (Сладките картофи се нареждат на второ място, веднага след говеждия черен дроб, в списъка с най-добрите хранителни източници на витамин А, според Националния институт по здравеопазване.)

Така че е логично брашното от сладки картофи също да е силен източник; ¼ чаша осигурява 240% от този микроелемент, който играе важна роля за имунната функция и здравето на очите.

Това е естествено сладко.

Точно като кореноплодния зеленчук, от който е направено, брашното от сладки картофи придава малко естествена сладост на всяка рецепта, към която го добавите. В резултат на това може да сте в състояние да използвате по-малко захар в рецепти, когато използвате брашно от сладък картоф, което може да поддържа цялостното ви здраве и да ви помогне да поддържате кръвната си захар под контрол.

Това е добра алтернатива без глутен.

Всеки може да се наслаждава на брашно от сладки картофи, но всеки, който има цьолиакия или е без глутен, може особено да се зарадва на възможността да изпробва брашното от сладки картофи като нов заместител на обикновеното брашно. Единствената група, която трябва да избягва, е всеки, който има алергия към сладки картофи.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay